Russland anklager Norge for brudd på menneskerettighetene. Matleveranser til Spitsbergen stoppet ved grensen

Russland i april sendte hun en transport med mat, medisinsk utstyr, byggematerialer og reservedeler til konsulatet sitt på Spitsbergen. Nordmennene stanset imidlertid leveringen med argumenter for at en leveringstillatelse ville bryte med sanksjonene som ble pålagt Russland – opplyser det russiske nyhetsbyrået TASS.

Se videoen
Gazeta.pl på Spitsbergen. Hvordan manifesterer klimaendringene seg i Arktis?

Russland treffer Norge bak Spitsbergen

To skip med en last på sju tonn venter grense nordmenn fra april. I mai ba Russland lokale myndigheter om å suspendere transittforbudet. I juni ba Moskva regjeringen i Oslo om å garantere en uavbrutt tilgang på mat til russiske gruvearbeidere i Svalbard-øygruppen, hvis største øy er Spistberg.

Mer informasjon fra verden på Gazeta.pl-hjemmesiden

Norske myndigheter ga imidlertid ikke tillatelse til å frigi transporten. Konstanitn Kosachev, en stedfortreder for den russiske dumaen, svarte på avslaget – sa TASS.

Dette er mat for de russiske gruvearbeiderne som jobber i denne kolonien. Med denne avgjørelsen søker norske myndigheter å la russiske gruvearbeidere stå uten mat, noe som er totalt umoralsk. Det bryter med menneskerettighetene

– skrev Kosaczow på Telegram.

Den russiske generalkonsulen på Spitsbergen Sergei Gushin sa at samtaler pågår mellom Norge og Russland. Han la til at Russland vil reagere adekvat på brudd på internasjonale avtaler. Han sa også at han ikke ville satse på «muligheten for mulig gjengjeldelse» fra Russland.

Russiske politikere utfordrer nordmenns rettigheter på Svalbard

Kosachev påpekte at Norge styrer Svalbard basert på Spitsbergen-traktaten fra 1920. USSR han ble med i 1935. Den russiske politikeren mener at Norges handlinger er i strid med bestemmelsene i dokumentet. I dette tilfellet viste Guszczin til traktatbestemmelsene om «ikke-diskriminering ved fraktleveranser».

Leder av Federation Council Committee for Constitutional Legislation and State Building Andrei Klisha tok også opp problemet. Opphør av transitt gjennom Norge setter ifølge ham spørsmålstegn ved landets suverenitet over Spitsbergen.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *