Fifa oppfordret til å kompensere arbeidsinnvandrere

Publisert på:

Ifølge en meningsmåling publisert torsdag, ønsker et stort flertall av fotballfans at FIFA skal organisere kompensasjon til arbeiderne som bygde stadionene og infrastrukturen for neste verdensmesterskap i Qatar. Et resultat som kommer ettersom oppfordringer til boikott av konkurransen øker.

Når fotball-VM nærmer seg i midten av november, øker presset på Fifa og Qatar, vertsland for konkurransen. En undersøkelse, publisert torsdag 15. september og utført blant 17 000 voksne i 15 land, avslører at 73 % av de spurte ønsker at Fifa skal bruke deler av inntekten til å tilby kompensasjon til arbeidere i VM-2022.

På oppdrag fra NGO Amnesty International, viser også undersøkelsen at mer enn to tredjedeler av de spurte ønsker at fotballforbundene i sine respektive land «skal uttale seg offentlig om menneskerettighetsspørsmål».


«Ettersom det bare er 50 dager igjen før start av turneringen, begynner tiden å renne ut. Fifa har fortsatt tid til å gjøre det rette. Du kan ikke endre fortiden, men et kompensasjonsprogram ville være en enkel måte for Fifa og Qatar for å gi i det minste noen erstatninger til de hundretusenvis av arbeidere som gjorde denne turneringen mulig,» sa Steve Cockburn, direktør for programmet for økonomisk og sosial rettferdighet i Amnesty International. .

Emiratet blir jevnlig utpekt for de begredelige arbeidsforholdene til asiatiske migranter som er sendt i massevis for å bygge infrastrukturen til neste verdensmesterskap fra bunnen av, og forsvarer seg mot enhver mishandling eller forsømmelse.

Ifølge en nøye etterforskning utført i fjor av den britiske avisen Vergen, minst 6500 arbeidere har dødd på byggeplasser siden 2010, året da Qatar ble tildelt verdensmesterskapet. Langvarig eksponering for varme er en av de viktigste dødsårsakene.

Boikott samtaler

Resultatene av Amnesty International-målingen kommer etter hvert som flere og flere stemmer heves for å kreve boikott av konkurransen. Den siste taklingen kommer fra et stort navn innen fotball og Manchester United-legenden: Eric Cantona. I et brev publisert på sosiale nettverk kritiserte den tidligere franske internasjonalen «en økologisk avvik med alle disse luftkondisjonerte stadionene», i et land der temperaturen lett overstiger 40 ° C, så vel som «en menneskelig redsel».

Før ham hadde Philipp Lahm, den tidligere spilleren til Bayern München og president for organisasjonskomiteen for Euro-2024 i Tyskland, også forklart at han ikke ville reise til Qatar for å protestere mot menneskerettighetsbrudd.

Likevel, for øyeblikket, har ingen aktive spillere, eller noen forbund, nektet å spille i Qatar. På den annen side hadde flere europeiske utvalg som Norge, Tyskland eller Nederland gjennomført symbolske handlinger i mars 2021 ved å ha på seg T-skjorter som nevner menneskerettigheter.

Også innenfor den politiske klassen har mange personligheter uttrykt reservasjoner mot arrangementet, men få har gått så langt som å oppfordre til boikott. Insoumis-parlamentsmedlem Alexis Corbière utmerket seg nylig ved å forsikre at «betingelsene ikke var oppfylt for at vårt franske lag skulle delta på dette arrangementet», og fordømte «en sportslig og økologisk skandale».

På mediesiden kunngjorde Quotidien de La Réunion tirsdag i første omgang at den ikke vil dekke konkurransen. «Uten oss», med overskriften på øyas dagblad, «i navnet til verdiene boikotter Le Quotidien verdensmesterskapet i 2022».

På sosiale nettverk hevder noen Internett-brukere og influencere at de ikke vil slå på TVen i november og desember for å se kampene som et tegn på protest. Og hashtaggen #BoycottQatar2022 øker i publikum.

Emiren av Qatar forsvarer sin verden

Det er ikke første gang spørsmålet om boikott dukker opp i verdenscuphistorien. I 1978 hadde oppfordringer til dette preget organiseringen av konkurransen i Argentina som da ble styrt av et blodig militærdiktatur.


Hvis en større boikott ikke ser ut til å være på agendaen ennå, har neste verdensmesterskap alt for å bli en av de mest uelskede sportsbegivenhetene de siste årene.

Stilt overfor kritikk har emiren fra Qatar, som ønsker å gjøre denne begivenheten til et medieutstillingsvindu for landet sitt, nettopp brutt tausheten ved å gi et langt intervju til den ukentlige Le Point. «Vi har brukt state-of-the-art teknologier for å minimere vann- og energiforbruket under verdensmesterskapet, for å gjøre det til et mer bærekraftig arrangement,» lovet Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, som svar til foreningene. miljøvern.

>> For å lese: Miljø: kan profesjonell fotball være økologisk?

Når det gjelder arbeidsforholdene til migranter på byggeplassene i verden, forsikrer emiren at hans land «har tatt sterke tiltak på rekordtid. Vi har endret loven og vi straffer alle som mishandler en ansatt; vi har åpnet våre dører for frivillige organisasjoner og vi samarbeider med dem», hamret han og forsikret at viss kritikk kom «fra folk som ikke aksepterer at et muslimsk arabisk land som Qatar arrangerer verdensmesterskapet».

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *