Rekordmatvarepriser i Norge bidrar til økende inflasjon

En kraftig oppgang i matvareprisene i juli bidro til å presse inflasjonen i Norge nærmere nivåene sist på 1980-tallet, sa Statistisk sentralbyrå denne uken.

Norges konsumprisindeks, som måler inflasjon, steg 6,8 % mellom forrige måned og juli 2021, ifølge siste tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det har ikke vært en større økning i konsumprisindeksen i Norge siden 1988. Betydelige økninger i mat- og drivstoffprisene har bidratt til økende inflasjon. Fra juni til juli steg prisene på mat og alkoholfrie drikker med 7,6 %.

«Den historisk høye prisveksten på mat og alkoholfrie drikkevarer i juli var utvilsomt hovedårsaken til økningen i konsumprisindeksen i juli. Aldri før har vi sett en slik økning måned-til-måned matvarepriser, reflektert i konsumprisindeks», kommenterte Espen Kristiansen fra Statistisk sentralbyrå.

Så langt ble den største månedlige økningen i matvareprisene registrert i juli 1981, da prisene steg med 5,3 %. Det siste året har matvareprisene økt med 10,4 %.

De høye matvareprisene forrige måned kan delvis forklares med at juli er en av de to månedene i året hvor supermarkedene har mulighet til å sette opp prisene etter forhandlinger med leverandører. Den neste måneden supermarkeder har dette alternativet er februar.

Prisen på drivstoff har også steget kraftig de siste 12 månedene med 47,4 %, selv om prisen på bensin har falt ytterligere 4,1 % den siste måneden. Prisene på varer og tjenester bidro også til at konsumprisindeksen steg 6,8 % siste 12 måneder.

En fersk Forbrukerundersøkelse (SIFO) avdekket at én av tre husholdninger i landet nå står overfor en vanskeligere økonomisk situasjon enn i februar i år.

Drevet av thelocal.no og nrk.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Rekordmatvarepriser i Norge bidrar til økende inflasjon

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *