Russisk lasteskip oppdaget foran lekkasje nær gassrørledningen Balticconnector

Det russiske lasteskipet SVG Flot passerte i nærheten av stedet for en lekkasje i gassrørledningen Balticconnector som forbinder Estland og Finland sist helg, ifølge maritime trafikknettsted Marine Traffic.

Marine Traffic oppdaget at det russiske fartøyet var i nærheten av stedet for rørledningsbruddet mellom fredag ​​kveld og søndag kveld. Søndag kveld oppsto det en lekkasje i rørledningen som krysser Østersjøen.

SGV Flot ville ha seilt fra St. Petersburg til Kaliningrad, hvor den skulle ankomme onsdag.

Marine Traffic overvåker sjøtrafikken over hele verden. Det kan hende den ikke kan oppdage alle fartøyer, da noen transpondere kan være deaktivert.

Finland sa tirsdag at skade på gassrørledningen Balticconnector forrige uke kan ha vært knyttet til eksterne faktorer, og at man undersøker om skaden var forsettlig og hvem som forårsaket den.

Mulig eksplosjon

Alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg sa onsdag at omstendighetene rundt bruddet på gassrørledningen BalticConnector og kommunikasjonskabelen mellom Finland og Estland blir undersøkt videre, og hvis det viser seg å være sabotasje, vil NATOs svar være avgjørende og samlet.

Norske seismologer rapporterte 8. oktober klokken 01.20. (i lokal og litauisk tid) etter å ha registrert en mulig eksplosjon nær gassrørledningen.

Onsdag sa Norsk seismologisk institutt NORSAR at den oppdagede eksplosjonen kan ha vært forårsaket av 100 kg TNT-ekvivalent. Han sa også at den registrerte seismiske hendelsen ikke var forårsaket av et jordskjelv, men kunne ha vært forårsaket av et anker som traff rørledningen.

Vi kan ennå ikke si hva som var årsaken til feilen.

Den estiske marinesjefen Juri Saska sa til den estiske TV-kanalen ERR tirsdag at ser på skadene på Baltic Connector, ser det ut til at noen har tuklet med rørledningen på den ene siden.

Finlands president Saulis Niinisto (Saulis Nynistė) sa tirsdag at det var sannsynlig at skaden på gassrørledningen Balticconnector som forbinder Estland med Finland var «forårsaket av eksterne handlinger».

Det er ingen trussel mot sikkerheten for gassforsyning

Søndag ble driften av gassrørledningen Balticconnector midlertidig innstilt på grunn av en lekkasje.

Ikke bare gassrørledningen, som ligger 60 meter under vann i Finskebukta, ble skadet, men også telekommunikasjonskabelen drevet av telekommunikasjonsselskapet «Elisa», skadestedet er 70 meter under vann i Estlands økonomiske sone. . .

Statsminister Kaja Kallas bekreftet onsdag at bruddet på gassrørledningen Estland-Finland ikke utgjør en trussel mot sikkerheten til Estlands gassforsyning.

Etter den midlertidige stengingen av Balticconnector får estiske forbrukere gass fra Latvia.

«Den baltiske forbindelsen, som er gassrørledningen som forbinder oss med Finland, ble skadet og en etterforskning pågår for tiden. Vi har dannet et finsk-estisk etterforskningsteam for å undersøke hva som virkelig skjedde,» erklærte statsministeren i parlamentet.

K. Kallas rapporterte at mer enn 90 % av gassen ble pumpet til Inkukalno-gasslageret. Estisk gass er nok.

«I tillegg lar investeringer i LNG-mottakskapasiteten til Paldiskis oss motta gass selv i et kritisk øyeblikk,» understreket hun og forklarte at Estland etterforsker kabelbruddene. – Vi har innledet straffesak. Vi kan ennå ikke si hva som er årsaken til denne feilen. »

Tirsdag møtte K. Kallas EU-ledere og NATOs generalsekretær J. Stoltenberg for å diskutere behovet og mulighetene for å styrke beskyttelsen av kritisk infrastruktur i Østersjøen.

På tampen av S. Niinisto sa han også at «Finland er klart og forberedelsene våre er gode. Disse hendelsene har ingen innvirkning på sikkerheten til våre forsyninger.»

Den 150 kilometer lange BalticConnector gassrørledningen, som forbinder nettverkene til Estland og Finland over Østersjøen, inkludert 77 kilometer til havs, ble satt i drift i januar 2020 og byggingen kostet mer enn 300 millioner euro. euro.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *