Russisk gassavhengighet: Norge til unnsetning? – ØkonomiI en tid hvor krigen i Ukraina raser og Europa ønsker, som gjengjeldelse, å avslutte importen av russisk gass så raskt som mulig, er det ikke sikkert Norge klarer sveisingen. «Russland er 180 milliarder m³ levert i fjor i EU, mot 110 milliarder for Norge har vi fortsatt en liten forskjell», bemerker David Le Gall-Røste, opprinnelig fra Brest og utvikler av virksomheten for oppstarten ToCircle Industries i Oslo, som vrimler av innovative prosjekter innen energisektoren.

Presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, vil kanskje erstatte to tredjedeler av den russiske gassen som forbrukes i EU innen utgangen av dette året, men dette vil ikke skje over natten, insisterer franskmannen. «Det er to løsninger: akselerere energiomstillingen, men det vil ta lengre tid, eller vende deg til andre produsenter som USA, Qatar eller Australia. Problemet er transport. »

Rørledninger på jobb

Norge, Russland og Algerie bruker rørledninger for å transportere sin gass til Europa. Problem: de er alle «på vent» og kan bare øke bæreevnen litt. Den andre løsningen er LNG, en gass som i utgangspunktet blir flytende og forgasset ved ankomst for å fraktes med skip. Men også der setter det seg fast, forklarer David Le Gall-Røste: «Inntil for to år siden utgjorde dette kun 5 % av volumet som ble eksportert fra Norge. Den kan økes, men Melkeya-terminalen, i Barentshavet nord i landet, den eneste som er i stand til å gjøre flytende gass, fikk en brann i 2020 og har ikke åpnet igjen. Spesielt siden det i for eksempel Frankrike kun er tre terminaler som kan håndtere LNG, som i dag stort sett er utilstrekkelig til å satse på dette importmiddelet.

Akselerer det grønne skiftet

David Le Gall-Røste ble født i Brest, utdannet (mastergrad i fysikk) fra University of Western Brittany (UBO), deretter fra Polytechnic Institute of Grenoble, og begynte sin karriere som ingeniør hos oljeutstyrsgiganten Schlumberger før han flyttet selskapet sitt. i Norge for deretter å bli med i Oslo-oppstarten.

Med sine 47 år ser bretoneren også i den nåværende krisen en enorm mulighet til å akselerere det grønne skiftet tatt i Norge. «I dag er 80 % av energien som produseres i verden av fossil opprinnelse. For å komme ut av det, investerer det skandinaviske riket mye i fornybare energier som vind eller sol, men også i nye teknologier som nedgraving av flytende CO2 i gammel undervannsgass eller oljereservoarer som har nådd slutten av livet. av livet. Dette siste prosjektet, kalt Northern Lights, vil behandle 1,5 millioner tonn i 2024.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *