EU: Nord Stream lekkasjer forårsaket av bevisst handling

Den europeiske union sier at denne ukens lekkasjer fra to undersjøiske gassrørledninger i Russland og Tyskland var «ingen ulykke», og det er indikasjoner på at det var en «oversiktlig handling», sa blokkens utenrikspolitiske sjef, Josep Borrell, onsdag.

EU mistenker at to undersjøiske naturgassrørledninger ble skadet i en sabotasjehandling og advarer om gjengjeldelse mot ethvert angrep på europeiske energinettverk, sa Borrell i en uttalelse på vegne av EU.27 EU-medlemsstater.

«Enhver bevisst forstyrrelse av Europas energiinfrastruktur er fullstendig uakseptabel og vil bli møtt med et avgjørende og samlet svar,» advarte han.

Borrell ba om en undersøkelse av lekkasjene fra Nord Stream 1- og Nord Stream 2-rørledningene, og sa: «All tilgjengelig informasjon tyder på at disse lekkasjene var et resultat av en bevisst handling.»

«Vi vil støtte enhver etterforskning for å finne ut hva som skjedde og hvorfor, og vi vil ta ytterligere skritt for å øke vår energisikkerhetsmotstandskraft,» sa han.

Det europeiske rådspresident Charles Michel (Šarlis Mišelis) skrev på Twitter-plattformen at «det ser ut til at sabotasjen av Nord Stream er et forsøk på å destabilisere EUs energiforsyning ytterligere».

Han la til: «De ansvarlige vil bli holdt ansvarlige og pålagt å betale.»

Sverige og Polen har tidligere sagt at den mest sannsynlige årsaken til rørledningslekkasjen i Østersjøen var sabotasje. Warszawa sier at den skyldige trolig er Russland, som ønsker å trappe opp krigen i Ukraina.

Gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 er strategiske infrastrukturer som knytter Russland til Europa. Selv om begge rørledningene var nede, inneholdt de gass som lekket til overflaten i den svenske og danske økonomiske sonen.

Svenske seismologer registrerte to «store energiutgivelser» rett før lekkasjen, sannsynligvis forårsaket av eksplosjoner.

Norge skjerper sikkerheten ved oljeanlegg på grunn av Nord Stream-hendelser

Norge, som i dag er Europas største gassleverandør, må skjerpe sikkerheten ved sine oljeinstallasjoner etter mistanke om at to undersjøiske gassrørledninger, Nord Stream 1 og Nord Stream 2, ble skadet i en sabotasjehandling.

– Regjeringen har besluttet å iverksette tiltak for å styrke sikkerheten til infrastruktur, landterminaler og plattformer på norsk kontinentalsokkel, sa energiminister Terje Aasland i en uttalelse tirsdag kveld.

Etter at droner ble oppdaget fly i nærheten av oljerigger, oppfordret Petroleumstilsynet tidligere denne uken «alle operatører og rederier på kontinentalsokkelen til å «øke deres årvåkenhet»», og noterte at de kunne forårsake en ulykke eller angrep.

Bekymringene har forsterket seg etter rapporter om lekkasjer i Nord Stream-gassrørledningen som forbinder Russland og Tyskland i Østersjøen.

– Det er mange ting som kan tyde på at dette er sabotasje, sa Aasland.

Etter starten av krigen i Ukraina ble Norge Europas viktigste gassleverandør, og tok plassen til Russland.

Det skandinaviske landet har et omfattende nettverk av rørledninger som forbinder det med fastlandet, som eksperter sier står i fare for å bli sabotert.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *