Skytingen i Norge omklassifisert som en islamistisk terrorhandling av myndigheteneFor norske etterretningstjenester er skytingen som fant sted i hjertet av Oslo sentrum en «islamistisk terrorhandling». Denne natten fant fatale skytinger sted om natten i nærheten av en homobar, og tok livet av to personer. Arrangementet førte til at Pridemarsjen ble avlyst lørdag i hovedstaden.

Dette angrepet skadet også 21 mennesker, ti av dem alvorlig. Ifølge politiet er den vitale prognosen til de skadde ikke eller ikke lenger engasjert.

42 år gammel nordmann pågrepet

Opphavsmannen er, ifølge Oslo-politiet, en 42 år gammel nordmann av iransk opprinnelse kjent av tjenestene som er ansvarlige for antiterror. – Han er mistenkt for drap, drapsforsøk og terrorhandling, sa en polititjenestemann, Christian Hatlo, under en pressekonferanse. ?

Denne siste tellingen er motivert av «antall sårede og drepte, antall åsteder – minst tre – og (…) det er gode grunner til å tro at han hadde til hensikt å så terror,» la han til.

Skytingen skjedde rundt klokken 01.00 (2300 GMT fredag) utenfor en pub, Per på hjørnet, deretter utenfor en nærliggende homoklubb, London Pub, i et travelt område.

«Det er grunner til å tro at dette er en hatkriminalitet,» la Christian Hatlo til, med henvisning til arten av stedene som er målrettet, «spesielt London Pub».

Oslo Pride kansellert

LHBT Pride-marsjen som skulle finne sted lørdag ettermiddag i Oslo er avlyst. Etter «klare» anbefalinger fra politiet er «alle Oslo Pride-relaterte arrangementer avlyst», skriver arrangørene i en uttalelse.

Som et tegn på solidaritet, samlet en spontan parade imidlertid tusenvis av mennesker til å rope «Vi er her, vi er skeive. Vi vil ikke forsvinne” (“Vi er her, vi er rare. Vi vil ikke forsvinne”). Mange mennesker, ofte gråtende og tause, kom ut for å legge ut regnbueflagg og blomsterbuketter i nærheten av angrepsstedet som ble sperret av politiet. – I dag er en dag som minner oss om at Pride er en dag vi må kjempe for, målet er ennå ikke nådd, vitnet Trond Petter Aunås, møtt på stedet.

På dette stadiet mener politiet at opphavsmannen til skytingen handlet alene, selv om etterforskningen vil måtte belyse mulig medvirkning til forberedelsen.

Politiet har blitt styrket i hovedstaden for å håndtere eventuelle ytterligere hendelser, og offiserer, som generelt er ubevæpnede i Norge, har fått beskjed om å bevæpne seg over hele kongeriket.

På sin side sa antiterrortjenestene at de «jobber med å finne ut om andre angrep kan ha vært planlagt». «For øyeblikket har vi ingen indikasjoner i denne retningen», sa PST på Twitter. Fra «moderat» hevet PST trusselnivået mot det skandinaviske landet til «ekstraordinært» og argumenterte for at situasjonen fortsatt var «forvirret».

«Krigsscene»

Den mistenkte ble arrestert klokken 01.19 lørdag, fem minutter etter de første meldingene. Sivile hjalp til med hans fangst så vel som med førstehjelp, ifølge politiet som hyllet «et heroisk bidrag».

Mannen hadde allerede måttet forholde seg til politiet for mindre handlinger som knivbæring eller dom for besittelse av narkotika.

To våpen ble beslaglagt i forbindelse med angrepet: et automatvåpen og et håndvåpen, som Christian Hatlo presenterte som «gammelt».

Et vitne intervjuet av avisen Verdens Gang (VG) snakket om «en krigsscene». «Det var mange skadde mennesker på bakken som hadde hodeskader,» sa han.

Ifølge en NRK-journalist til stede ved skytingen, kom skytteren med en bag som han fjernet et våpen som han skjøt med.

En svart bag var fortsatt synlig denne lørdagen på fortauet i et område strødd med knust glass der kriminalteknikere var opptatt.

– Skytingen utenfor London Pub i Oslo i kveld er et grusomt og dypt sjokkerende angrep på uskyldige mennesker, sa statsminister Jonas Gahr Støre. «Til de homofile som nå er redde og sørger, vil jeg si at vi alle er sammen med dere,» skrev han på Facebook.

Kong Harald sa han var «forferdet». «Vi må komme sammen for å forsvare våre verdier: frihet, mangfold og gjensidig respekt,» sa han i en offisiell uttalelse.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *