Probiotika kan redusere risikoen for svangerskapsforgiftning under graviditet


nyheter

Kvinner som tar probiotika under graviditet kan ha lavere risiko for svangerskapsforgiftning og for tidlig fødsel. Det går fram av en norsk studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BMJ åpen.

Studien analyserte data fra mer enn 70 000 svangerskap i Norge. Kvinnene ble intervjuet med jevne mellomrom i løpet av svangerskapet om livsstil og spisevaner. Rundt en fjerdedel (23 %) av de spurte kvinnene hadde konsumert meieriprodukter som inneholder probiotika i ukene før svangerskapet, og mer enn en tredjedel under svangerskapet (37 % de første ukene, også 32 % senere).

• Preeklampsi ble diagnostisert hos 5 prosent av kvinnene. Hos kvinner som tok meieriprodukter som inneholder probiotika, var risikoen for svangerskapsforgiftning 20 % lavere, spesielt når probiotika ble tatt sent i svangerskapet.

• Risikoen for spontanabort tidlig i svangerskapet var 11 prosent lavere blant kvinner som tok probiotika tidlig i svangerskapet, og risikoen for for tidlig fødsel var 27 prosent lavere.

På grunn av studiens natur kan det ikke konkluderes en årsakssammenheng mellom probiotikaforbruk og redusert risiko for svangerskapsforgiftning og for tidlig fødsel. Imidlertid, ifølge forfatterne, er resultatene deres lovende og videre forskning er berettiget.


Sist oppdatert: februar 2018


Helseartikler i innboksen din? Abonner på vårt nyhetsbrev og motta en gratis e-bok med sunne frokostoppskrifter.
Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *