Patrick Montel – OL 2022: Norge og det motsatte av medaljene

KRONISK. Landet med 5,5 millioner innbyggere monopoliserer pallene. Bortsett fra at interessen for vintersport avtar ved å overvelde konkurransen.

Av Patrick Montel

Johannes Thingnes Boe, gullvinner i skiskyting, med en del av den norske staben.
© TOBIAS SCHWARZ / AFP

Til Beijing, som forventet, holder Norge sin rang. Halvveis har vintersportens landskonge allerede punget inn 18 medaljer, inkludert 8 gull. Siden den første utgaven i Chamonix, i 1924, har denne nasjonen med 5,5 millioner innbyggere stort sett okkupert førsteplassen i den kumulative rangeringen av olympiske medaljer. 368 totalt etter 2018-utgaven, 70 flere enn andreplass Tyskland. I Korea satte nordmennene til og med ny rekord ved å ta 39 medaljer, inkludert 14 gull. Langrenn er deres desidert mest produktive disiplin. Dens kulturelle forankring i samfunnet er svært dyp.

Samene, en stamme fra Nord-Europa, reiste allerede på denne måten seks århundrer før Kristus. Skið, som på gammelnorsk betyr kløvet ved, fødte over tid skikjøring. Om vinteren var dette originale transportmidlet historisk godt egnet til et veldig stort territorium dekket av snø. Etter bruddet på avtalen med Sverige i 1905, tiltrer sønnen til kongen av Danmark, Haakon VII, Norges trone. Siden han ikke snakker språket til det nye folket, rådes han til å ta bildet sitt på ski for å bekrefte legitimiteten hans. Alt er imidlertid ikke så klart fordi nordmennene aldri er gjerrige med paradokser.

TV-publikummet smelter

Deres overveldende dominans i langrenn vekker like mye stolthet som reserve og frykt. Hjemme vil heltene i Beijing ikke ha rett til en triumfvelkomst. I Norge er beskjedenhet en kardinaldyd, og det er upassende å fremvise sin rikdom offentlig. Dessuten, i anledning hver maktdemonstrasjon, dukker det samme spørsmålet opp på alles lepper. Ved å knuse konkurransen for mye, risikerer vi ikke å drepe disiplinen og i forlengelsen sette spørsmålstegn ved vinterlekenes interesse? Siden 2011 og begynnelsen av Norges ubestridte regjeringstid har TV-publikummet for langrenn i Europa smeltet med 40 %, ifølge markedsdirektøren i Det internasjonale skiforbundet. På 2019 Worlds valgte russisk fjernsyn til og med å hoppe over kvinnenes langrennsarrangementer, og i fremtiden kan andre land følge deres eksempel. En misnøye som truer idrettens økosystem i Norge.

LES OGSÅOL 2022: medaljene oppnådd av den franske delegasjonen

Barn tar på seg ski fra barnehagen eller barnehagen. For en beskjeden kostnad driver 93 % av dem en sport. Charteret for barns rettigheter i idretten, et unikt dokument i verden utarbeidet i 1987, definerer rammen som alle aktiviteter må finne sted for å utvikle velvære og autonomi. Landet har mer enn tusen langrennsklubber og de offentlige ressursene fra utnyttelsen av de enorme oljereservene finansierer dem sjenerøst. Også her er paradokset åpenbart. Innbyggerne, som overbeviste økologer, tar til orde for utviklingen av fornybare energier og roser frilutsliv, Friluftsliv. I et forsøk på å gjenopprette interessen for konkurranser har idrettsmyndighetene satt opp en ekte Marshall-plan for langrenn.

Tren konkurransen

Norge har de siste ti årene tilbudt konkurrenter muligheten til å komme og trene en uke på landet. Teknologioverføring er en annen måte å la hele verden dra nytte av sin kunnskap. Et sted for deling er spesielt dedikert til trenere fra hele verden, som kan dra nytte av ekspertise innen voksing. Takket være betydelige investeringer i forskning og utvikling har nordmennene topp moderne teknologi, en ultrasofistikert totrinns voksbil. Det er imidlertid ikke sikkert at dette samarbeidet vil være nok til å snu en dyp kulturell trend.

25. februar 1982, under ski-VM i Oslo, brakk Oddvar Bra, den siste norske fakkelbæreren på 4 x 10 km, staven da han nettopp hadde sluttet seg til den fremste mannen, sovjeten Zavyalov. Den nasjonale TV-kommentatoren, i transe, roper: «Finn ham en pinne! «Umiddelbart dukket en anonym opp fra mengden, og løper. Og Oddvar, boostet, krysset målstreken uavgjort med Sovjet. Denne fantastiske thrilleren, gjennomsyret av mot og ydmykhet, vekket enorme følelser hos et folk kjent for sin reserve. Heltens knuste kjepp på tross av seg selv er utstilt i Oslo like ved langrennstemplet, i Holmenkollen, og det samme spørsmålet dukker alltid opp i alle samtaler: «Hvor var du da Oddvar brakk stokken? »


Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *