Norsk kongepar for første gang etter Utøya-angrepet

For første gang siden angrepet i 2011 besøkte dronning Sonja og kong Harald av Norge øya Utøya. Kongeparet ble introdusert av øyboere og ungdomsfløyen i det norske sosialdemokratiske Arbeiderpartiet AUF.

I angrepet 22. juli 2011 ble 69 AUF-medlemmer på Utøya drept da høyreekstremisten Anders Breivik åpnet ild. «22. juli fikk oss til å innse verdien av våre verdier», sa Harald da han ankom øya. «Vi må jobbe hver dag for å opprettholde og forbedre dem.»

Harald og Sonja besøkte nybygget på Utøya. Bygningen er delvis bygget opp av rester av det gamle auditoriet som ble revet etter angrepet. Bygget bæres av 69 pilarer. De symboliserer de 69 ofrene som falt på øya under angrepet.

røde roser

Paret tok også en titt på minnesmerket over ofrene. Denne består av ringer med navnene på de unge som ikke overlevde angrepet. Det er tradisjonelt at på bursdagen til et offer plasseres blomster ved siden av ringen som bærer navnet deres. På fredag ​​setter kongefamilien røde roser på ringen til en bursdagsgutt.

Kongeparet snakket også med folk fra AUF om angrepet. Dronning Sonja sa i etterkant at hun var dypt imponert over besøket. «Utøya eksisterer fortsatt. Det kunne han ikke ødelegge, sa Harald om Breivik.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *