Norge endrer regler for el-scootere

Den norske regjeringen har varslet nye regler for bruk av elektriske scootere, som betyr at sjåfører kan miste førerkortet dersom de blir tatt for å kjøre med mer enn lovlig promillegrense.

Fra 15. juni endres reglene for bruk av elektriske sparkesykler i Norge fundamentalt: det innføres aldersgrense og fulle personer får ikke kjøre.

«Elektriske scootere er et veldig godt transportmiddel i byer. Men som andre transportmidler må det reguleres for å sikre trygge reiser,» sier samferdselsminister Jonas-Ivaras Nygårdas.

Barn under 12 år får ikke bruke de elektriske sparkesyklene og barn under 15 år må bruke hjelm.

Klassifiseringen av elektriske scootere vil også endres og de vil bli klassifisert som motorvogner.

Det vil bli innført promillegrense for de som bruker scooter. For scooterførere vil promillegrensen (BAC, mengde alkohol i gram per liter blod) være 0,02. Dette tilsvarer en standard enhet alkohol – omtrent på størrelse med en liten flaske øl eller et lite glass vin. Det er sant at alt i utgangspunktet avhenger av kjønn, vekt, fordøyelsesegenskaper, alder, forbrukshastighet, om du spiser mens du drikker og andre nyanser.

Promillen for brukere av el-scooter vil være den samme som for kjøring av andre kjøretøy. Den nye prosedyren bestemmer at «formildende omstendigheter for tap av førerkortet» skal anvendes.

I utgangspunktet vil reglene for bruk av elektrisk sparkesykkel i beruset tilstand være de samme som for sparkesykkel. Det betyr at personer som bruker el-scooter i beruset tilstand kan miste førerkortet. Hvis personen som blir tatt ikke har førerkort, vil de ikke kunne få det på en stund. Reglene vil imidlertid ikke være like strenge som de som gjelder dersom noen blir tatt for å kjøre bil i beruset tilstand.

Også i år innføres scooterforsikringsplikt. Selskaper som leier elektriske scootere må ha forsikringene på plass innen september, mens scootereiere trenger forsikring fra neste år.

En regel forblir uendret: scootere vil fortsatt være tillatt på fortau. Organisasjoner av blinde, funksjonshemmede og eldre og trafikksikkerhetsorganisasjonen Trygg Traffik kritiserer denne tillatelsen og viser til at den betyr utrygghet for fotgjengere.

Drevet av thelocal.no og nrk.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Norge endrer regler for el-scootere

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *