Litaueren som bor i Norge er kjent for sine malerier – og det hele startet med en jobb hun hatet på en fabrikk

Etter jobb på fabrikken satt han foran lerretet

Jovita Grigalionytė, som vokste opp i Girsūdai, husker hjemmet sitt i landsbyen veldig godt – å være omgitt av natur er sannsynligvis det beste miljøet å vokse opp i. Og familiens varme og støtte tillot meg å velge fremtiden min frimodig. Etter eksamen fra college fullførte hun interiørdesignstudier på college.

Etter endt utdanning prøvde han å finne jobb i Vilnius, men en venn foreslo at han skulle til Norge til sommeren.

«Typisk historie. Jeg jobbet på en fabrikk og ble mye lenger enn forventet. Og jeg har alltid tegnet. Det var vanskelig – et fremmed land, arbeidet var ikke likt. Du tjener penger, du kan reise, men det tilfredsstiller deg ikke om du må gjøre noe du ikke liker hver dag. Til slutt forlot jeg denne jobben, jeg slo opp med kjæresten min», avslører intervjuobjektet om vendepunktet i livet hennes.© Privat album

Hele denne tiden malte kvinnen det var som terapi den gang.

Hun sa opp jobben og dro på tur til Italia. hviler besøkte gallerier, lette etter inspirasjon. Og like etter var det anledning til å holde en fullverdig utstilling – i Norge, i et stort kjøpesenter i byen Straumė.

Jovitas verk er abstrakte, uttrykker stemning, akkumulerte følelser, erfaring. «Jeg prøver å lete etter forskjellige former, men jeg tror det hele kommer innenfra – tanker, problemer, gode og dårlige ting, opplevelser, så vel som reiser, inspirasjon fanget i museer …» – sa om verkene hans.


Litaueren som bor i Norge er kjent for sine malerier - og det hele startet med en jobb hun hatet på en fabrikk

Med foreldre og niese

© Privat album

Utstillingen presenterer et ekstremt følsomt maleri

Utstillingen fikk interesse og popularitet, og dermed startet en ny fase i Jovitas liv. Andre tilbud dukket opp, så snart dekorerte Jovitas kreasjoner en restaurant i Bergen, kvinnen forberedte seg allerede til en utstilling i London, men pandemien endret planene hennes.

Jovita ga imidlertid ikke opp. Han brukte separasjonstiden produktivt – han begynte å lære norsk. «Språket er veldig viktig her i Norge. Den store ulempen er at jeg ikke betalte for det. Mange litauere isolerer seg på denne måten, de kan ikke ta kontakt, de kan ikke se etter et bedre arbeid,» sier Jovita.

Kvinnen går på språkkurs ved voksenopplæringssenteret, der om lag et halvt tusen mennesker som kommer til Norge fra mer enn 40 land studerer. Snart fikk Jovita et tilbud om å dekorere treningssenteret med maleriene sine. Nylig ble utstillingen åpnet, og det er et ekstremt følsomt maleri.

Emnet ble diktert av krigen som startet i Ukraina. Jovits ønsket å uttrykke sine følelser for de som kjemper i nærheten av Litauen. «Ukrainere kommer også til språktimene. Jeg tenkte det ville være veldig fint om de kunne se kunstverket som et tegn på støtte,» tenkte hun mens hun malte.


Litaueren som bor i Norge er kjent for sine malerier - og det hele startet med en jobb hun hatet på en fabrikk

På utstillingen ved siden av bildet opprettet til fordel for Ukraina

© Privat album

Maleriet er en abstraksjon der to farger dominerer, blått og gult, menneskefigurer er synlige. «Jeg ønsket at alle disse menneskene som nå lider av krig ikke skulle føle seg alene, føle seg støttet. Alle ser og vet og forstår at det ikke burde være tilfelle. Hvert tilregnelig menneske, tror jeg, overlever for dem. Det er veldig smertefullt og synd», sier forfatteren.

Jovita er glad – mange mennesker samlet seg til åpningen av utstillingen. Og bildet malt på temaet for krigen i Ukraina fant umiddelbart en kjøper – det ble kjøpt av fylkets leder. Maleren visste umiddelbart at hun ville donere pengene hun fikk til Ukraina, «Redd Barna»-fondet.


Litaueren som bor i Norge er kjent for sine malerier - og det hele startet med en jobb hun hatet på en fabrikk

Jovitas verk

© Privat album

Jovita møter ukrainere direkte og lærer språket sammen. – Strømmen av krigsflyktninger er betydelig, de fleste bor på hotell eller hos slektninger og venter på papirer, forklarer han.

Nordmenn er vennlige

Kreativitet ga Jovita styrke til å forandre livet sitt: «Hvis jeg ikke hadde tegnet da jeg fortsatt jobbet på en fabrikk, ville jeg ikke ha oppnådd det jeg har nå, der jeg er nå. Du må reise i små skritt og du vil få resultatet, selv om omstendighetene ikke virker de beste for øyeblikket – du er i et fremmed land, du jobber i en vanskelig og uelsket jobb, du er alene. Forandring krever innsats og alt blir bra. Dessuten er det alltid folk rundt som hjelper, sier han.


Litaueren som bor i Norge er kjent for sine malerier - og det hele startet med en jobb hun hatet på en fabrikk

Landskapet i Norge er fantastisk

© Privat album

På spørsmål om hvordan han klarte å integrere seg i Norge, svarer han: «Nordmenn virker lukkede, men veldig vennlige mennesker. Ser at den andre prøver, vil de alltid rose og støtte ham. Det er også et stort litauisk miljø i Norge. De møtes som venner, feire nasjonale høytider sammen.»

Så snart hun kan, vender kvinnen tilbake til foreldrene, besøker bestemoren. Det første året, etter at hun kom tilbake fra Norge, hastet hun til Vilnius for å ha det gøy. Senere ble det mindre og mindre nødvendig. De sier at prioriteringer henger sammen, det viktigste er når du bare vil være hjemme med familien.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *