«Uoverkommelig energiregning? Norge har strømmet milliarder inn i EU i årevis

«Når kommer våre handelsoppdrag og våre stortingsbesøk til Oslo», spør professor Herman Matthijs (VUB og UGent).

Statsminister Alexander De Croo holdt en tale 29. august i Stavanger. I seg selv er denne diskursen om «North Seas Offshore Conferenceikke ukens begivenhet. Men Norge er olje- og gassriket i Europa. Mange europeiske medier og politikere mener at nordmenn bør bidra til den uoverkommelige energiregningen. Men folk vet tydeligvis ikke at Norge har strømmet milliarder inn i EU i årevis.

Den norske situasjonen

I september 2021 gikk de norske velgerne til valg med det resultat at konservative Erna Solberg ble erstattet av sosialdemokraten Jonas Store. Norge har imidlertid fortsatt en mindretallsregjering, denne gangen med sosialdemokratene (48 mandater, minus 1) ogSenterpartite(28 seter, pluss 9). Til sammen har disse to partiene 76 av 169 mandater i Stortinget Å betale. Dermed må Store søke støtte fra liberale og kristendemokrater. I likhet med Sverige og Danmark har Norge vendt tilbake til den politiske tradisjonen med en mindretallsregjering. Senterpartiet, storvinner av forrige valg, er etterfølgeren til det historiske bondepartiet og svært EU-kritisk.

Leser vi forklaringene til norsk budsjett 2022, anslås budsjettoverskuddet til 5,9 % av BNP og offentlig gjeld til 48 % av BNP. Skandinavisk budsjettstyring er ganske annerledes enn vår søreuropeiske tilnærming. Dessuten har Norge en sysselsettingsgrad på 80 % og en arbeidsledighet på under 5 %. Når vil belgiske og/eller flamske handelsmisjoner og/eller parlamentsbesøk besøke Oslo?

Som EFTA-medlem av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) trenger ikke Norge, i likhet med Liechtenstein, Det sveitsiske forbund og Island, å ta hensyn til EUs regler landbruk og fiskeri, tollunion, handelspolitikk, ØMU, utenrikspolitikk, rettsvesen. og innenrikssaker. Men de fire EFTA-landene deltar i Schengen-området.

En gjennomgang av EUs budsjett for 2022 (s. 1586 ff.) og EFTAs årsrapporter viser at EFTA-landene bidrar med 3,2 milliarder euro til EU-programmer og virkemåten til EU-byråene i perioden 2014-2021. Norge betaler rundt 97 % av det. Siden Sveits ikke er direkte medlem av EØS, betaler dette landet et eget beløp for samarbeid med EU. Men EØS-traktaten slår også fast at de velstående EFTA-landene «å bli enige» må betale til de fattigste medlemmene i EU (Sør- og Øst-Europa). I perioden 2014-2021 ble for eksempel €1,5 milliarder betalt av de tre direkte EØS-medlemmene i EFTA: Norge (97 %), Liechtenstein og Island. Dessuten vil Oslo også betale ytterligere 1,3 milliarder euro separat. Det sveitsiske konføderasjonen har et eget «subsidiesystem» verdt 1,3 milliarder sveitsiske franc.

Norge er også landet som reddet det strategisk plasserte Island fra konkurs etter bankkrisen 2008-2009. Da ble statsminister Jens Stoltenberg generalsekretær i NATO med full amerikansk støtte. Denne sosialdemokraten vil snart ta over ledelsen av «norsk bank«. I 2021-rapporten står det at Norges sentralbank har en balansesum på ikke mindre enn 13.172 milliarder norske kroner (1.338 milliarder euro). Av disse er 90 prosent relatert tilStatens Utland Pensjonskasse« eller pengene staten legger inn i pensjonskassen fra olje- og gassinntekter. Problemene med å finansiere pensjoner i Belgia forstår ikke nordmennene. De bygget store reserver og vi har ingenting, det er forskjellen.

Dessuten har Norge allerede økt sin strømproduksjon med mer enn 25 % for å kjøre elbiler. Hos oss er det lurvede nettverket i stand til ingenting.

Europa

I årevis klarte ikke ECB å nå et inflasjonsnivå på 2 %, vi er nå på mer enn 10 % og pengepolitikken har helt forsvunnet. Euroen faller under amerikanske dollar og blir en svak valuta. Det siste er også en av årsakene til oppgangen i energiprisene, da alle råvarepriser er uttrykt i amerikansk valuta. Norge er ikke plaget av dette i det hele tatt, da landet har sin egen valuta: den sterke norske kronen.

Elektrisitetspriser i EU er for gale til å gå løs. Alle priser er satt til den dyreste produksjonsprisen og det er selvfølgelig gassen. Dette produktet bør da sikre den grønne energiomstillingen i Unionen. Det vil da være en overgang fra en velferdsstat til status som utviklingsland. De opprettholder et prissystem som ikke er basert på det frie markedsprinsippet i det hele tatt. Avslutningsvis kan man bare si at liberaliseringen av energimarkedet i EU er en stor fiasko, og det er i hovedsak EU-kommisjonens feil, med husholdninger og bedrifter som hovedofre.

Dessuten, siden ved er et billig drivstoff og mange innbyggere fortsatt kan få det, vil alle CO2-rekorder bli brutt denne vinteren. Hva skal miljøpavene si da, at folk må leve i kulden?

Konklusjon

Norge er ikke bare det viktigste olje- og gasslandet i Europa, det har også den største beholdningen av det nye uranet: thorium. I tillegg er de norske vikingene den fremtidige operasjonsbasen for arktisk utforskning. Kanskje vi kunne friste nordmennene til å bruke «Jupiler pro league» og «Eliteserienslå sammen? Club Brugge vs Stavanger?

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *