Parlamentsjefer i baltiske og nordiske land møtes i Kaunas

Et møte mellom talere og nestledere i det baltiske og nordiske parlamentet (NB8) finner sted denne uken i Kaunas.

Den litauiske Seimas-sjef Viktorija Čmilytė-Nielsen sa til BNS at hun blant annet også vil ta opp spørsmålet om strømpriser.

«Selv om integreringen av de baltiske og nordiske landene er veldig høy, er det også områder hvor vi ser store forskjeller. La oss si at elektrisitet i Sverige er 100 ganger billigere enn i Litauen eller i våre naboer. Det er sikkert fortsatt mye rom for å utdype samarbeidet,» sa hun.

Sist onsdag fra 18 til 19 i alle de baltiske landene nådde elektrisiteten en rekordpris på børsen – 4 tusen. euro per megawattime (MWh), mens prisen var mye lavere i andre land: i Norge – 304,95 euro, i Finland – 299,58 euro, i Danmark – 747,93 euro, i Østerrike – 676,04 euro.

I Sverige er strømmen 100 ganger billigere enn i Litauen eller våre naboer. Det er absolutt fortsatt mye å gjøre for å utdype samarbeidet.

Ifølge V. Čmilytės-Nielsen vil representanter for NB8-parlamentene – Litauen, Danmark, Estland, Island, Latvia, Norge, Finland, Sverige – hovedsakelig fokusere på enda tettere integrasjonsutsikter, diskutere økonomisk samarbeid og regional sikkerhet.

«Dette siste emnet er spesielt relevant på grunn av krigen i Ukraina og det faktum at nå gruppen på åtte nordiske og baltiske land også er en klubb av NATO-land. Vi skal besøke Rukla, det er et av hovedhøydepunktene under besøket, ” fortalte V. Čmilytė-Nielsen til BNS.

Ifølge henne ønsker de å høre fra talerne i det finske og svenske parlamentet hvordan deres umiddelbare handlinger vil endre seg etter tilslutningen til NATO, hvordan de har tenkt å bidra til den felles sikkerheten i regionen.

«På en måte er Østersjøen i ferd med å bli et indre hav av NATO, og dette utdyper selvfølgelig vår sikkerhet, men vi vil også snakke om spesifikke handlinger,» sa sjefen for den litauiske Seimas.

Ifølge henne er også den lokale kulturen utelatt fra politikernes agenda.

«Vi vil også snakke om kultur, siden selve møtet vil finne sted i Kaunas – hovedstaden i europeisk kultur», understreket V. Čmilytė-Nielsen.

NB8-arbeidssesjonen vil finne sted i Pažaislis-klosteret, gjestene vil dra nytte av en omvisning og en presentasjon om kulturens betydning for dannelsen av den felles identiteten til regionen.

Møtet med talerne i de nordiske og baltiske landenes parlamenter er berammet til mandag og tirsdag.

I år koordineres samarbeidet mellom de åtte nordiske og baltiske landene av Litauen.

Dette formatet er laget for kontinuerlig samarbeid på ulike felt og på politisk nivå.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *