gjenopptakelse av produksjonen i Norge etter tvungen slutt på en streik

Den norske giganten Equinor kunngjorde onsdag gjenopptakelse av produksjonen ved tre olje- og gassfelt, etter at Oslo grep inn for å avslutte en streik som truet Norges avgjørende eksport.

Kort tid etter regjeringens inngripen tirsdag kveld, «begynte arbeidet med å trygt gjenoppta produksjonen ved anlegg berørt av streiken,» sa Equinor i en uttalelse. «Det forventes at alle innskuddene vil gå tilbake til full aktivitet innen få dager», understreker selskapet.

Tre små forekomster i Nordsjøen – Øst-Oseberg, Sør-Oseberg og Gudrun – måtte stanses på grunn av den sosiale bevegelsen. Dette er to oljefelt og et tredje olje- og gassfelt.

Norsk statlig inngripen

Siden nedgangen i russiske gassleveranser etter krigen i Ukraina, har Norge blitt Europas første alternative kilde til gassforsyning. Starten på en streik tirsdag av en sentral fagforening i sektoren, Lederne, truet med å frata Europa nesten 60 % av norsk gasseksport innen lørdag, hvis konflikten fortsetter.

Den norske regjeringen kunngjorde tirsdag at den hadde henvist konflikten mellom streikende gass- og oljearbeidere og deres arbeidsgivere til et uavhengig organ, som i realiteten i henhold til norsk lov innførte en slutt på mobiliseringen. «Den varslede forverringen av bevegelsen er svært bekymringsfull i dagens situasjon, med energikrisen og den geopolitiske situasjonen er det krig i Europa», hadde arbeidsminister Marte Mjos Persen begrunnet.

Norsk lov åpner for at regjeringen kan tvinge ledelse og fagforeninger til å rette seg etter vedtak fra et uavhengig organ. Lederne-leder Audun Ingvartsen uttrykte «overraskelse» over regjeringens inngripen etter en dags streik, men sa at forbundet «respekterte» lederens valg.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *