på en strand gjør en turgåer århundrets oppdagelse

VSog amatørarkeolog kommer ikke til å glemme den utrolige oppdagelsen han gjorde i slutten av august i Norge. Legene rådet ham til å gjøre mer fysiske aktiviteter, så Erlend Bore tok en metalldetektor og bestemte seg for å gå en tur. Han var langt fra å forestille seg å falle på en ekte skatt, allerede kvalifisert som «århundrets oppdagelse» i landet. Turgåeren fant faktisk sjeldne smykker, datert fra VIe århundre. Settet består av ni gullmedaljer og perler, opprinnelig satt sammen som et halskjede, og inneholder også tre ringer, ifølge Universitetet i Stavanger.

«Først trodde jeg det var sjokolademynter eller kaptein Sabeltann,» sa en berømt imaginær karakter av en norsk pirat, sa Erlend Bore, sitert i en pressemelding fra universitetet. «Det var helt uvirkelig. »

LES OGSÅAntikviteter i Israel: den utrolige suksessen til amnestikampanjenVarslet tok de lokale arkeologiske tjenestene så over. Ifølge dem stammer smykkene, hvis totalvekt er litt mer enn 100 gram, tilbake til rundt år 500 e.Kr., i en tid med store folkevandringer i Europa.

Et offer til gudene?

– Dette er århundrets oppdagelse i Norge, sa direktør ved Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger, Ole Madsen. » Finn så mye gull på en gang er ekstremt sjelden. » Det siste sammenlignbare funnet i det skandinaviske landet går tilbake til det 19e århundre. I følge arkeologer er dette siste funnet unikt, spesielt på grunn av motivet på medaljongene: en slags hest fra nordisk mytologi.

– Gitt plasseringen av funnet og lærdommen fra tilsvarende funn, er dette utvilsomt enten dyrebare skjulte gjenstander eller et tilbud til gudene i en turbulent periode, sier professor Håkon Reiersen. Som fastsatt i loven skal Erlend Bore og eieren av grunnen få en belønning, hvor mye ennå ikke er bestemt.

dmp

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *