Orknøyene vil forlate Storbritannia og returnere til Norge: «De svikter oss»

© Shutterstock

Orknøyene, en øygruppe utenfor nordkysten av Skottland, vurderer å forlate Storbritannia.

Fram til 1472 var Orknøyene en del av Norge og Danmark. Siden den gang har det vært under Skottlands myndighet, som en del av en medgift fra Margaret av Danmark etter hennes ekteskap med kong James III av Skottland.

Øyrådsmedlem James Stockan legger nå inn et forslag om å undersøke «Alternative Forms of Government». Særlig ønsker han å undersøke «nordiske forbindelser». – Vi har vært en del av det norske kongeriket mye lenger enn vi har vært en del av Storbritannia, sa Stockan i et intervju med britiske BBC.

«London og Skottland har sviktet oss», sa Stockan, som klager over at det går for få midler til øygruppen. Av de 200 Orknøyene er rundt 20 bebodde. «I gata spør folk meg når vi skal tilbake til Norge. Vi har en dyp kulturell tilknytning til nordmennene og nå vil vi se hva som er mulig.

Det skotske parlamentsmedlemmet Liam McArthur sier han går inn for å styrke øysamfunn. «Lignende forslag ble diskutert under den siste uavhengighetsavstemningen i Skottland. Men jeg tror samtidig øyboerne ønsker å unngå at dette fører til mindre ressurser for Orknøyene.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *