Om natten i Oslo sentrum – et skyting, ansett som et terrorangrep, tok livet av to personer

To personer ble drept og minst 21 såret i en skyting utenfor en bar i Oslo sentrum. Norsk politi behandler denne hendelsen som et terrorangrep.

Norsk politi sa lørdag at en natt med dødelige skyting utenfor barer i Oslo sentrum som tok livet av to personer var et terrorangrep.

«Politiet etterforsker disse hendelsene som en terrorhandling,» sa politiet i en uttalelse.

Arrangørene kunngjorde at de avlyste alle Oslo Pride-arrangementer og marsjer som er planlagt på lørdag.

Den mistenkte skytteren ble arrestert etter skytingen, som fant sted rundt klokken 01.00 på tre steder i nærheten av hverandre, inkludert en homobar i Oslo sentrum, sa tjenestemenn.

Politiet melder at to personer døde, 10 personer ble alvorlig skadet og 11 andre fikk lettere skader, de fikk legehjelp og er ikke i fare. Det er også rapportert at to våpen ble beslaglagt. Av alt kan det konkluderes med at angriperen handlet alene.

– Det er nå klart av alt at denne handlingen ble begått av én person, sa politibetjent Tore Barstad på en pressekonferanse.

Som svar på situasjonen ble imidlertid Oslos politistyrke forsterket.

Flere detaljer om den mistenkte ble gitt senere. Han er av iransk avstamning, men norsk statsborger, opplyste politiet lørdag. Han kom fra den kurdiske delen av Iran med familien på 1990-tallet. 42-åringen hadde tidligere blitt kjent med norske myndigheter for så små lovbrudd som besittelse av kniv eller narkotika. Navnet på den mistenkte er foreløpig ikke frigitt.

– Det er grunn til å tro at det var en hatkriminalitet. Det er en av hypotesene, sa politiadvokat Christian Hatlo på en pressekonferanse lørdag. Han la til at politiet trodde at skytteren hadde til hensikt å skape mye frykt.

Siden det antas at angrepet kan ha vært en hatkriminalitet, ble det besluttet å avlyse Oslo Pride-arrangementene.

«Alle arrangementer knyttet til Oslo Pride er avlyst» etter klare instrukser fra politiet, forklarer arrangørene.

Myndighetene skal ha ransaket skytterens hjem.

Politiet fikk de første meldingene om skytingen klokken 01.00. 14 minutter, og rundt fem minutter senere, ble den mistenkte pågrepet.

Innspillingen fant sted i et populært utelivsområde: London Pub, byens eldste LHBTQ+-klubb, Herr Nilsen Jazz Club og en takeaway.

Godt bevæpnet politi iført kroppsrustning og hjelmer patruljerte stedet.

«Han ser ut til å ha vært veldig bestemt. Da jeg skjønte hvor alvorlig det hele var, begynte jeg å løpe. En mann lå på bakken og blødde,» sa en kvinne som var vitne til hendelsen.

Et annet vitne sa at skytteren hadde et automatisk våpen og at scenen så ut som en «krigssone».

«Det var mange skadde mennesker på bakken med skadde hoder,» sa vitnet.

Ifølge en NRK-journalist som var til stede da skytingen skjedde, kom skytteren bærende på en bag, dro frem en pistol og begynte å skyte.

22. juli 2011 ble Norge, vanligvis ansett som rolig og fredelig, rystet av et enestående og blodig angrep, da høyreekstreme Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker.

Han detonerte først en bilbombe nær regjeringens hovedkvarter i Oslo, og drepte åtte mennesker.

Så, forkledd som politimann, gikk AB Breivik i skuddveksling ved en venstreorientert Arbeiderpartis ungdomsleir på øya Utøya nær hovedstaden, og drepte 69 mennesker. De fleste av dem er tenåringer og unge voksne.

LA TIL

Politiet offentliggjorde navnet på angriperen som Zaniar Matapour. Norske etterretningstjenester anser PST-skytingen i Oslo som en ekstremistisk handling av islamistisk terror. Det bekreftet PST-sjef Roger Berg lørdag ettermiddag. Det pågår for tiden forsøk på å finne ut hva det ideologiske motivet var, samt å etablere angriperens koblinger til nettverket av ekstremistiske islamister i Norge.

Av denne grunn har landet blitt forsterket fra tredje til femte farenivå, som er det høyeste nivået.

Den er selvsagt også rettet mot å avgjøre hvilken psykisk tilstand overgriperen har og om han har skylden.

Situasjonen er fortsatt uavklart, vitner avhøres.

Det ble også rapportert at de døde var to menn: den ene var over 50 år, den andre over 60 år. Deres pårørende er varslet om ulykken.

Statsminister Jon Gahr Støre kalte angrepet «brutalt og ekstremt sjokkerende».

«Mine tanker går til ofrene og deres kjære. Til medlemmer av LHBT-miljøet som nå går gjennom frykt og sorg, vil jeg si at jeg støtter dem i denne katastrofen,» sa statsministeren.

Kongen av Norge uttrykte også sine kondolanser.

«Familien min og jeg er sjokkert over tragedien i skyteepisoden i Oslo sentrum, der to personer ble drept og mange ble såret. Våre kondolanser går til alle pårørende til ofrene og de berørte, og våre varmeste tanker går til de som nå opplever frykt, angst og sorg, sa kong Harald V i en uttalelse.

«Vi må forsvare våre verdier sammen: frihet, mangfold og respekt for andre. Vi må sørge for at alle føler seg trygge,» la kongen til.

London Pub, et av spillestedene hvor skytingen fant sted, skrev på sin Facebook-konto at angrepet var «absolutt skrekk».

Landets tidligere statsminister, Erna Solberg, kalte skytingen et «angrep på kjærligheten».

– Skytingen utenfor London Pub i Oslo er et angrep på kjærligheten. Det er et angrep på friheten til å elske det man vil, sa E. Solberg.

Produsert av thelocal.no, nrk.no og norwaytoday.info.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Om natten i Oslo sentrum – et skyting, ansett som et terrorangrep, tok livet av to personer

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *