O. Scholz: Samarbeid med andre kjøpere er nødvendig for å sette gasspristak i EU

Den tyske forbundskansleren Olaf Scholz sa torsdag at EUs (EU) foreslåtte tak på naturgasspriser for å dempe økende energikostnader bare kan være effektiv med tett samarbeid med partnere utenfor EU, europeiske land som Sør-Korea og Japan.

Et pristak «kan skape risikoen for at produsenter vil selge gassen sin andre steder, og at vi europeere vil ha mindre gass, ikke mer», sa kansleren til lovgiverne i forkant av et EU-toppmøte om det kontroversielle emnet.

«Derfor må EU samarbeide tett med andre gassbrukere, for eksempel med Japan og Korea, slik at vi ikke er i konkurranse med hverandre», la O. Scholz til.

Tjuesju medlemmer av blokken har i flere måneder diskutert hvordan man best kan løse problemet med økende oppvarmingsregninger for husholdninger og bedrifter når vintersesongen nærmer seg.

Land som Italia har presset på for umiddelbare og avgjørende pristak, men har møtt motstand fra Europas største økonomi, Tyskland, som frykter at blokken vil være en ulempe mot konkurrentene.

Russlands beslutning om å stenge hovedgassrørledningen Nord Stream 1 etter invasjonen av Ukraina har rammet Tyskland hardt, og tvunget landet til febrilsk å lete etter alternative forsyningskilder.

Scholz regjering har delvis kompensert for mangelen på russisk energiforsyning ved å importere mer flytende naturgass (LNG), men har i økende grad uttrykt misnøye med høye priser som kreves av noen allierte.

Tysklands visekansler og økonomiminister Robert Habeck anklaget nylig USA for å kreve «astronomiske priser» for LNG-forsyninger.

O. Scholz hentydet også til denne misnøyen, og erklærte seg «overbevist» om at «land som USA, Canada eller Norge, i solidaritet med oss ​​på ukrainsk side, har en interesse av å se at energi ikke blir uoverkommelig i Europa».


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *