O. Scholz: Gasspristak kan bare være effektive i nært samarbeid med andre

Olaf Scholz, kansler i Tyskland. Foto av Markus Schreiber (AP/Scanpix).

Den tyske forbundskansleren Olaf Scholz sa torsdag at EUs (EU) foreslåtte tak på naturgasspriser for å dempe økende energikostnader bare kan være effektiv hvis den jobber tett med ikke-europeiske partnere som Sør-Korea og Japan.

Et pristak «kan skape risiko for at produsenter vil selge gassen sin andre steder, og at vi europeere vil ha mindre gass, ikke mer», sa kansleren til lovgiverne i forkant av et EU-toppmøte om det kontroversielle emnet.

«Derfor må EU samarbeide tett med andre gassbrukere, for eksempel med Japan og Korea, slik at vi ikke er i konkurranse med hverandre», la O. Scholz til.

Tjuesju medlemmer av blokken har i flere måneder diskutert hvordan man best kan løse problemet med økende oppvarmingsregninger for husholdninger og bedrifter når vintersesongen nærmer seg.

For å finne ut mer om midlene EU ser for seg for å håndtere energiprissjokket, les her.

Land som Italia har presset på for umiddelbare og avgjørende pristak, men har møtt motstand fra Europas største økonomi, Tyskland, som frykter at blokken vil ha en ulempe mot konkurranse.

Russlands beslutning om å stenge hovedgassrørledningen Nord Stream 1 etter invasjonen av Ukraina har rammet Tyskland hardt, og tvunget landet til febrilsk å lete etter alternative forsyningskilder.

Herr Scholz» regjering kompenserte delvis for mangelen på russisk energiforsyning ved å importere mer flytende naturgass (LNG), men har i økende grad uttrykt misnøye med de høye prisene som kreves av noen allierte.

Tysklands visekansler og økonomiminister Robert Habeck anklaget nylig USA for å kreve «astronomiske priser» for LNG-forsyninger.

O. Scholz hentydet også til denne misnøyen, og erklærte seg «overbevist» om at «land som USA, Canada eller Norge, i solidaritet med oss ​​på ukrainsk side, har en interesse av å se at energi ikke blir uoverkommelig i Europa».


Det er forbudt å reprodusere informasjon fra BNS pressebyrå i offentlige informasjonsverktøy og på nettsider uten skriftlig tillatelse fra UAB «BNS».

Velg selskaper og emner som interesserer deg – vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er nevnt i «Verslo žinija», «Sodra», «Registrų centura», etc. i kildene.