nytt rekordhandelsoverskudd takket være gass

Norge, nå Europas største leverandør av naturgass, fikk i august et rekordoverskudd på handelen som nærmet seg 20 milliarder euro takket være skyhøye priser, ifølge offisielle tall offentliggjort torsdag. – Gassprisene steg kraftig i august, blant annet fordi leveransene (av russisk gass, red.anm.) til EU via (gassrørledningen) Nord Stream 1 ble ytterligere redusert, forklarte Jan Olav Rørhus, ekspert fra Norsk statistisk institutt. SSB. – Dette førte til at Norges allerede høye naturgasseksportvolumer nådde rekordhøye, la han til.

I august var handelsoverskuddet til det rike skandinaviske landet 197,7 milliarder kroner (19,6 milliarder euro), drevet av gasseksport, hvis verdi utgjorde 176,4 milliarder kroner, et hopp på 37,3 % fra forrige rekord i juli, ifølge til tall fra SSB.

Som et resultat av krigen i Ukraina har Norge nylig erstattet Russland som den ledende gassleverandøren til Europa takket være en 8 % økning i egne leveranser og fremfor alt fallet i russiske leveranser. For å dempe de skyhøye energiregningene deres, tar flere EU-land til orde for et tak på prisen på gassimport til EU, et tiltak som den norske statsministeren Jonas Gahr Støre sa «skeptisk».

«En maksimumspris vil ikke endre det grunnleggende problemet, nemlig at det er for lite gass i Europa,» sa han mandag etter et telefonintervju med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. For Oslo risikerer et mulig tak på prisen på importert gass å avledes fra Europas leveranser av flytende naturgass (LNG), som er lett transporterbar og hvis leverandører kan bli fristet til å se andre steder.

Norske myndigheter anser også at det er opp til oljekonsernene og deres kunder i Europa å forhandle vilkårene i sine kontrakter selv og å favorisere langsiktige kontrakter, til faste priser og dermed mer synlighet, enn kontanter. (spot), hvis priser varierer. Torsdag morgen skulle Støre diskutere dette temaet med de tre hovedgassprodusentene i norske farvann, nemlig konsernene Equinor, Aker BP og Vår Energi.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *