Norske og tyske selskaper har annonsert et felles CO2-lagringsprosjekt | Selskap

Samarbeidet mellom den norske olje- og gassgiganten Equinor og tyske Wintershall Dea vil omfatte en 900 kilometer lang rørledning som skal koble sammen en karbonfangstterminal i Nord-Tyskland og lagringsanlegg i Norge.

Gassrørledningen skal bygges frem til 2032, og kapasiteten vil nå 20 millioner. opptil 40 millioner tonn karbondioksid per år.

Dette vil tilsvare rundt 20 prosent. av alle årlige tyske industriutslipp, sa selskapene i en uttalelse.

«Dette er et sterkt energipartnerskap som svarer på behovet til europeiske industrikonsern for å dekarbonisere sin virksomhet,» sa Anders Opedal, administrerende direktør i Equinor.

Og under byggingen av gassrørledningen vil muligheten for å transportere gass med skip vurderes.

Kunngjøringen kommer en dag etter at Equinor, Frankrikes TotalEnergies og anglo-nederlandske gigant Shell sa at deres karbonlagringsoperatør Northern Lights hadde nådd sin første kommersielle avtale for å transportere og lagre gassen.

I sin siste rapport om klimaendringer sier FN at verden vil måtte samle karbondioksid fra luften og havet og lagre det, uavhengig av landenes evne til å redusere klimagassutslipp.

Noen miljøvernere mener imidlertid at karbonfangst og -lagring er en «falsk løsning» som vil rettferdiggjøre støtte til skitten produksjon. I tillegg er det frykt for at karbonlekkasje kan oppstå.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *