Norske bønder advarer om grønnsaksmangel

Norske bønder advarer om at dersom taket på energistøtten til landbruket ikke heves, kan Norge stå overfor mangel på grønnsaker innen vinteren er omme.

Bønder ber regjeringen øke dagens tak på energistøtte til landbrukssektoren, ellers risikerer landet å gå tom for lagrede grønnsaker utover vinteren.

Den nåværende støtten for bønder er 20 tusen kilowattimer per måned – dette er støttegrensen. Bønder sier at dette ikke er nok. Denne støttebegrensningen rammer hovedsakelig bønder som lagrer grønnsaker for salg gjennom hele vinteren.

«Mange som har behov for å lagre grønnsaker er i samme situasjon. Vi har faste priser og vi kan ikke la kostnadsøkninger påvirke markedet. Dersom det ikke blir endring i øvre grensestøtte, tror jeg vi vil ha svært få grønnsaker lagret i butikk. i mars eller april, sier gartner Asbjørn Stokkeland.

Denne bonden fra Jæren forteller at strømkostnadene hans har økt fra 500 000.- 700 tusen kroner i perioden fra 2016 til 2020 til til og med 4 millioner kroner i år. Dette er prisen eksklusive nettverksavgifter. Bonden forklarer at han bruker rundt 75.000 tonn i måneden til å lagre gulrøtter og løk. kilowattimer med strøm.

Stortinget møtes 19. september for å diskutere den pågående energikrisen. Regjeringen har gjentatte ganger sagt at den utarbeider støtteplaner for virksomheter som så langt ikke har vært omfattet av gjeldende støtte- og tilskuddsplaner.

Produsert av thelocal.no og Norway Today.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Norske bønder advarer om grønnsaksmangel

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *