Norsk laks spiser mat fra Russland

En undersøkelse i Norge har funnet at til tross for Russlands krig mot Ukraina, fortsetter verdens største lakseoppdrettere i Norge å bruke fiskefôrtilsetningsstoffer fra Russland.

Russland teller med ingen

En slik etterforskning var foranlediget av en offisiell henvendelse fra den ukrainske ambassaden i Oslo til den norske regjeringen.

Det er reist mistanker om at Russland sender mattilsetningsstoffer dyrket i de russisk-okkuperte regionene i Ukraina i Kherson, Zaporozhye, Donetsk og Luhansk til Norge. I disse regionene dyrket Ukraina hovedsakelig solsikker og soyabønner, som det ble produsert olje fra.

Det har kommet frem at Russland sender soyaproteinkonsentrat, samt linfrø-, soya- og rapsolje, til norske lakseoppdrettere. Det viser seg at Russland er den eneste produsenten av soyaproteinkonsentrat i Europa.

En undersøkelse i Norge har avdekket at fôrtilsetninger beregnet på norske lakseoppdrettere ikke kommer fra det okkuperte området Ukraina.

Likevel, Russland, etter å ha eliminert de viktigste ukrainske solsikke- og soyaprodusentene og deres oljeprodusenter fra markedet gjennom fiendtligheter, gikk inn i det og «matet» sin krigsmaskin.

Det samme gjelder ukrainske frokostblandinger. Russland angriper ukrainsk korneksportutstyr ved landets havner med missiler i et forsøk på å fange sine globale kornmarkeder.

Russland teller ikke med noen, ikke engang med sin allierte Hviterussland, for etter å ha involvert det i virvelvinden av krigen med Ukraina, som Hviterussland fikk sanksjoner for, gjenopptok det sine eksportmarkeder for kaliumgjødsel i andre land rundt om i verden.

Verdi: Norge leverer om lag halvparten av laksen som produseres på verdensmarkedet. / Foto av Aquaculture.com

Russisk fôr ble minkende

Norge er også unikt ved at det produserer rundt halvparten av verdens laks.

Før Russlands krig i Ukraina kjøpte Norge råvarer til laksefôr fra både Russland og Ukraina. Russland var en av hovedleverandørene av laksefôr. Råvarer fra Russland i fôrrasjonen til norsk laks i 2021. utgjorde cirka 22 prosent. mengde råvarer. Etter krigens start forlot et betydelig antall norske kjøpere av råvarer til laksefôr det russiske markedet. i 2022 var andelen laksefôrimport fra Russland 15 %. Det antas at den i 2023 fortsatt vil nå rundt 8 prosent.

I monetære termer utgjorde importen av fôrtilsetningsstoffer til lakseoppdrett fra Russland i 2021 3,3 milliarder. NOK (ca. 285 millioner euro), 2022 falt til 2,9 milliarder norske kroner (ca. 250 millioner euro), og i år falt det til 560 millioner. norske kroner (rundt 48 millioner euro).

Den norske regjeringen har funnet ut at to store leverandører av laksefôrråvarer fortsatt importerer laksefôrtilsetninger fra Russland. Deres representanter forklarte at dette ble gjort ganske enkelt fordi det ikke var noen sanksjoner for fiskefôrtilsetningsstoffer produsert i Russland.

Fiskefôrmarkedet er spesifikt, ekstremt smalt, det er ikke mange produsenter i verden. Russland var en av hovedprodusentene av fiskefôr, hovedsakelig soyaproteinkonsentrater. Foruten dem er en av lederne i produksjonen av denne maten Brasil. Norske fiskefôrimportører forklarte at de tidligere kjøpte laksefôr fra forskjellige land, som for å balansere markedet slik at ingen skulle finne på å øke fiskefôrprisene. Nordmennene søker også tilsynelatende å opprettholde fiskefôrforsyningskjeder med Russland.

Ved å eliminere andre land av slavisk opprinnelse fra verdensmarkedet, tar eller tar Russland som mål å ta deres plass.

Nordmenn er redde for russere

Uansett følger Norge, selv om det ikke er et EU-land, felles sanksjonsavtaler mot det aggressive Russland.

I likhet med Baltikum, Polen og andre skandinaviske land har de innført forbud mot innreise til territoriet til sine russiske statsborgere med biler registrert i Russland.

Norge, og spesielt dens nordlige del, hovedsakelig byen Kirkenes og dens region, var ekstremt nært knyttet til den russiske økonomien. Russiske fiskere vedlikeholdt og betjente båtene sine i denne regionen. Nå er det borte. Kirkenes by kom derfor i en relativt vanskelig økonomisk situasjon.

Det har også vært en bølge av misnøye i Norge på grunn av at det er gitt for mange tillatelser til russiske fiskebåter til å besøke norske havner. Slik ville Russland, under dekke av fiskebåter, kunne gjennomføre rekognosering i ulike regioner i Norge. Det ble besluttet å begrense utstedelsen av tillatelser til russiske fartøyer til kun å besøke noen få fiskerihavner for å returnere fisk fanget til Norge.

Nå som Ukrainas fungerende ambassadør i Oslo, Igor Holovchenko, har oppfordret norske myndigheter til å stoppe handelen med Russland, kan importen av laksefôrtilsetninger fra Russland stoppe.

Det er også et moralsk aspekt ved å oppdra norsk laks med russisk mat. Norsk laks selges hovedsakelig i vesteuropeiske land. Når det blir kjent at norsk laks fortsatt får mat fra et krigersk Russland, kan folk nekte å kjøpe laks i skyggen av den russiske krigsmaskinen. Den norske regjeringen var derfor svært opptatt av å foreta en utredning om fôring av laks. Det er høyst sannsynlig at norske politikere vil søke å stenge de gjenværende fôrimportrutene fra Russland til norske lakseoppdrettsanlegg.

  • Norsk laks spiser mat fra Russland

Bilde fra Aquaculture.com.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *