Norges Bank øker renten, planlegger ytterligere renteøkninger

Norges Bank hevet renteøkningsbanen. HAKON MOSVOLD LARSEN

Norges Bank satte som ventet opp styringsrenten med 0,25 poeng til 3 % torsdag for å bekjempe vedvarende høy inflasjon, noe som indikerer en sannsynlig ytterligere økning i mai. Inflasjonen, på 6,3 % i februar,er betydelig over måletog til tross for en nedgang i norsk økonomi,den økonomiske aktiviteten er fortsatt høy«, understreker sentralbanken for å rettferdiggjøre denne nye monetære bremsen. Nedgangen i inflasjonen i februar, som var mer markant enn ventet, hadde stort sett utelukket hypotesen om en sterkere oppgang på 0,5 poeng.

Men Norges Bank, møtt med en svekkelse av den norske kronen de siste månedene, hevet renteøkningsbanen. «Det er stor usikkerhet om den fremtidige økonomiske utviklingen, men dersom denne følger våre forventninger vil styringsrenten heves ytterligere i mai“, antyder guvernør Ida Wolden Bache.

En rate på 3,5 % for sommeren

Sentralbanken spår nå en rente på 3,5 %.rundt sommeren«. Ifølge Capital Economics-analytikere bør banken ikke gå utover dette merket, som vil utgjøre «en topp«, indikerer de. Onsdag hadde også den amerikanske sentralbanken, Fed, hevet renten med 0,25 poeng, i området 4,75 til 5 %. Torsdag hevet den sveitsiske sentralbanken sin egen med 0,5 %, i likhet med ECB, og Bank of England må også kunngjøre en avgjørelse.

Konfrontert med inflasjonspress var Norges Bank i september 2021 en av de første i den vestlige verden som hevet styringsrenten, som nå er på det høyeste siden 2009. Etter fem økninger på rad satte sentralbanken en pause i renten. oppgang i februar, for å ta hensyn til tegn på en økonomisk nedgang forårsaket av pengepolitisk innstramming.


Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *