Hva vet vi om den russiske spionen arrestert i Norge?

Norges etterretningstjeneste PST kunngjorde denne uken at de hadde arrestert en mistenkt russisk spion som utgir seg for å være en brasiliansk akademiker.

Den mistenkte ble pågrepet mandag morgen på vei til jobb ved Universitetet i Tromsø i Nord-Norge.

PST mener mannen jobbet undercover – han skapte identiteten til en vanlig borger mens han jobbet for utenlandsk etterretning.

– Vi tror han jobbet undercover for russiske myndigheter, sa PST-nestleder Hedvig Moe.

«En hemmelig hemmelig agent samler vanligvis inn informasjon om landet han jobber for, i dette tilfellet Russland,» forklarer H. Moe.

PS konstaterer at de har koordinert aksjoner med etterretningstjenestene til allierte land og ønsker at den mistenkte skal utvises fra Norge. Han er varetektsfengslet i fire uker.

Som PST opplyste jobbet den antatte spionen ved Universitetet i Tromsø innen norsk arktisk politikk og hybride trusler. Mannen kom til Universitetet i Tromsø for å jobbe under en forskningskontrakt høsten 2021. Han har tidligere studert ved University of Calgary i Canada.

PST frykter at spionen har innhentet informasjon om det konkrete i norsk politikk på området. Selv om dette i utgangspunktet ikke utgjør en stor trussel for Norge, kan Russland bruke denne informasjonen til egne formål.

Da mannen søkte om å bli med i prosjektet ved Universitetet i Tromsø, sjekket universitetet hans akademiske bakgrunn. Ettersom han var statsborger i et land utenfor EØS, måtte UDI gi ham oppholdstillatelse.

Den antatte spionen beskrives som en vanlig vitenskapsmann med interesse for Arktis, Barentshavet og sikkerhetsspørsmål. Russlands interesse for Vesten antas å være årsaken til at den mistenkte valgte å delta i prosjektet, da det ikke er lett for Russland å få tilgang til slik informasjon. Før invasjonen av Ukraina var Russland et av de prioriterte landene for vitenskapelig samarbeid, men nå er samarbeidet med russiske institusjoner stoppet. Derfor er det viktig og relevant for undercover-folk å lytte til norske forskeres foredrag om sikkerhet.

Som norske og litauiske medier melder deltok den angivelige spionen på en vitenskapelig konferanse om hybridtrusler i Litauen i september.

Som opplyst av PST er mannen mistenkt for å ha brutt straffelovens artikkel 121 (ulovlig informasjon som kan skade vesentlige nasjonale interesser). Han er også mistenkt for å ha brutt straffelovens artikkel 126b for ulovlig informasjon som kan skade andres interesser. Basert på disse påstandene åpnet PST etterforskning.

Statsminister Jon Gahr Støre mener denne situasjonen viser hvilke utfordringer universitetsmiljøene står overfor for å opprettholde åpenhet og internasjonalt samarbeid.

«Vi lengter etter et åpent universitetssamfunn, åpne universiteter og samarbeid. Men vi ser at det også kan være trusler,» sa statsministeren.

Han er ikke i tvil om at det er nødvendig med større årvåkenhet ved etterretningstrusler, dessuten er denne situasjonen en god anledning til å stramme inn mottaket til de tilreisende forskerne.

Denne siste utviklingen kommer etter at flere russiske statsborgere nylig ble arrestert for å fly droner over norsk territorium i strid med et forbud som ble innført etter at Moskva invaderte Ukraina. Flere andre russere er pågrepet i Norge for ulovlig fotografering av verneområder hvor fotografering er forbudt.

Norge, som er medlem av NATOs militærallianse, har en 198 kilometer lang grense mot Russland i den arktiske regionen, noe som har holdt den unna Europas største naturgassleverandør.

Drevet av thelocal.no og nrk.no.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Hva vet vi om den russiske spionen arrestert i Norge?

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *