Norges Bank antyder høyere renter lenger

Styringsrenten til Norges Bank er nå på 4,25 prosent. JAG IMAGES / stock.adobe.com

Norges Bank satte torsdag opp styringsrenten for 13. gang på to år, mens de dømte «sannsynlig» en ny skrue i desember for å nå en topp som sannsynligvis vil vedvare i 2024.

Som ventet økte den norske sentralbanken styringsrenten med 0,25 poeng til 4,25 prosent, i et forsøk på å dempe inflasjonen som fortsatt er godt over offisielle mål. Men når det gjelder den fremtidige rentebanen, overrasket den økonomer ved å vise seg betydelig fastere enn forventet, og antydet en ytterligere økning i desember og på forhånd utelukker enhver reduksjon neste år. «Behovet for ytterligere innstramninger vil avhenge av den økonomiske utviklingen. Det vil trolig komme en ny renteøkning, mest sannsynlig i desembersa guvernør Ida Wolden Bache i en uttalelse.

Den pengepolitiske rapporten publisert samme dag antyder en rente på rundt 4,5 % gjennom neste år. «Det vil trolig være nødvendig å holde fast ved en fast holdning i tiden som kommer«, argumenterte Iga Wolden Bache. Mange økonomer så på dette som en mer aggressiv linje enn forventet. Noen spådde på forhånd at ratene i Norge ville nå toppen nå og at ratene kunne begynne å falle neste år. Inflasjonen har faktisk avtatt i det skandinaviske landet, til 4,8 % i august, fortsatt godt over målet på rundt 2 %, og undersøkelser om forretningsklimaet tyder på en økonomisk nedgang.

Vanskelig situasjon for kongeriket

I andre kvartal stagnerte norsk økonomi til tross for oljenedfallet, og landet var en stor produsent av hydrokarboner. Men stilt overfor svakheten til den norske kronen som gjør importen dyrere og støtter inflasjonen, kan ikke Norges Bank la rentegapet øke med andre vestlige økonomier ellers vil den nasjonale valutaen svekke seg ytterligere. .

Men dersom Fed opprettholdt hovedstyringsrenten onsdag, forventer den en ny skruevending innen utgangen av 2023 og en mindre rask nedgang enn forventet i 2024. Den svenske centralbanken varslet også pengepolitiske innstramminger torsdag.

» data-script=»https://static.lefigaro.fr/widget-video/short-ttl/video/index.js» >

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *