Norge vurderer å stanse elektrisitetseksporten for å unngå energikrise

Dette er mer dårlige nyheter for den europeiske forbrukeren. Norge, en stor elektrisitetseksportør, har annonsert at de kan stanse leveranser til Europa i løpet av de kommende månedene. Denne gangen er det ikke mangelen på russisk gass det er snakk om, men klimaendringene som er ansvarlige for uttørkingen av vannreservoarene, som forsyner de 1700 vannkraftverkene med opprinnelse til mer enn 90 % elektrisitet produsert av landet.

Generelt, i begynnelsen av august, er magasinene, oppstrøms dammene, 78,9 % fulle, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). I år 2022 er de bare 68,4 % fulle. I spørsmålet: det eksepsjonelt lave nedbørsnivået, i to år. Situasjonen er spesielt bekymringsfull på Sørvestlandet, hvor magasinene kun er 50,4 % fulle. Det er nettopp fra denne regionen dette landet med 5,4 millioner innbyggere, den nest største gassleverandøren i Europa, leverer en god del av sin elektrisitet til sine europeiske og britiske naboer.

Les også: Artikkelen er reservert for våre abonnenter Slutt på streiken som truet gassforsyningen i Europa

I 2021 nådde eksporten 25,8 terawattimer (TWh), en økning på 30 % sammenlignet med 2020. Denne rekorden forklares delvis med idriftsettelse av to nye kabler som forbinder Tyskland og United United med Norge, som også leverer strøm til Sverige, Finland og Danmark. Men hvis eksporten fortsetter å vokse, øker produksjonskapasiteten til det skandinaviske riket mye saktere. Derfor et varsel fra NVE, fra juni måned.

Rasjoneringstiltak

Foruroliget over lav fylling av vannbassengene oppfordret den norske ledelsen elektrikerne til å moderere produksjonen, til tross for prisoppgangen på det europeiske markedet, for å la magasinene fylles opp innen høsten, og unngå en alvorlig energikrise. I en spalte, publisert 27. juni i dagbladet AftenpostenNVE-direktør Kjetil Lund minnet elektrikere om deres «ansvar for å forvalte ikke bare en vare, men en viktig ressurs for samfunnet». Han ba dem om det «hold på vann slik at fyllingen av reservoaret om høsten er høy nok til å takle de uforutsette hendelsene den kommende vinteren og våren».

Statnett har på sin side varslet at rasjoneringstiltak kan bli pålagt fra oktober, inkludert nedleggelse av industrier, prisøkninger eller til og med strømbrudd. . Et prospekt som vekker bekymring og sinne hos nordmenn, vant til å betale for strømmen sin til lave priser, og som ser regningene skyte i været. I desember 2021 kunngjorde den norske regjeringen, ledet av Ap Jonas Gahr Store, en førstehjelpsplan, ment å lette kostnadene for forbrukeren.

Du har 28,26% av denne artikkelen igjen å lese. Følgende er kun for abonnenter.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *