Kilder: Storbritannia, Ukraina og Tyrkia som skal inviteres til møte i Det europeiske politiske fellesskapet

Storbritannia, Ukraina og Tyrkia forventes å være blant de ikke-EU-landene som er invitert til det første toppmøtet i det europeiske politiske fellesskapet i Praha neste måned, sa EU-kilder onsdag.

«Invitasjoner vil snart bli sendt» til toppmøtet 6. oktober, som også forventes å gå til lederne for de seks landene på Vest-Balkan, nemlig Norge, Sveits, Moldova, Sakartavel, Armenia og Aserbajdsjan, sa kildene.

27 EU-land er automatisk invitert.

Ideen om å skape en plattform for politisk dialog og samarbeid med likesinnede land over hele kontinentet ble fremmet av Frankrikes president Emmanuel Macron tidligere i år.

I forrige måned uttrykte Tysklands forbundskansler Olaf Scholz sin støtte til dette initiativet.

Denne plattformen bør inkludere land som ønsker å bli med i EU, som Ukraina, Tyrkia, Moldova, Sakartvel og Vest-Balkan, samt land som ønsker å holde seg utenfor EU, som Sveits og Norge.

Storbritannia er det eneste tidligere medlem av EU.

«Listen er endelig», sa en EU-diplomat, mens en annen sa «konsultasjoner pågår fortsatt».

Det første toppmøtet i det nye formatet finner sted 6.-7. oktober i Praha, hvor Tsjekkia for tiden innehar det roterende EU-presidentskapet.

Hovedmålet er «å holde en politisk debatt om strategiske spørsmål av betydning for det europeiske kontinentet», sa en kilde fra blokken.

– Hovedspørsmålene vil være Russlands krig mot Ukraina, energikrisen og den økonomiske situasjonen, la han til.

I samtaler med ambassadører i forrige uke sa Frankrikes president E. Macron at det nye europeiske politiske forumet vil møtes hver sjette måned.

Han la til at deltakelsen til Tyrkia, som har langvarige grensetvister med EU-medlemmene Hellas og Kypros, hadde blitt tatt opp av mange andre medlemmer og ville bli diskutert.

Når det gjelder Storbritannia, vil invitasjonen bli sendt til den nye statsministeren, Liz Truss.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *