Avl av bulldog og spaniel er forbudt i Norge. Kommer forbudet også til oss?

  • En norsk domstol har forbudt oppdrett av engelsk bulldog og Cavalier King Charles spaniel.  Bildet viser en representant for den andre rasen.

For en drøy uke siden, 31. januar 2022, forbød en domstol i Oslo avl av hunder av rasene Engelsk Bulldog og Cavalier King Charles Spaniel. Ifølge retten er avgjørelsen tatt av hensyn til dyrevelferden. Vil lignende forbud også nå Polen?

Tror du et lignende forbud vil komme til Polen?
En begjæring om å forby hunder av to populære raser – den engelske bulldogen og den cavalier kongen charles spaniel – er innlevert til retten i Dyrebeskyttelsen Norge. Ifølge aktivister er det umulig å avle opp hunder av disse rasene på en slik måte at de får et sunt liv. Allerede i 2018 saksøkte organisasjonen Norsk Kennel Klub (NKK), Norsk Cavalierklubb, Norsk Bulldogklubb og seks oppdrettere av de to rasene nevnt ovenfor.

Faktisk er verken Bulldogs eller Cavaliers blant de sunne hundene. Den engelske bulldoggen er en hund som er spesielt utsatt for alvorlige misdannelser og sykdommer relatert til luftveiene, mens ryttere altfor ofte lider av hjerte-, øye- og leddproblemer.

Retten begrunnet sin avgjørelse med å sitere artikkel 25 i det navngitte dokumentet Norsk dyrevernlovsom fastsetter at avl skal drives på en slik måte at det sikres en forsvarlig funksjon og god helse for dyrene. Fulltekst av dokumentet på engelsk engelsk kan leses på den norske regjeringens hjemmeside.

Hunder og katter gir også blod. Det er slik blodbanker fungerer for dem

En gunstig forandring for løpene?

En representant for Norsk Kennel Klub, Kjetil Johansen, han er ikke fornøyd med denne hendelsesforløpet. Forbudet mot avl av bulldog og spaniel i Norge, sa han, vil føre til at raseentusiaster kjøper hunder fra usikre kilder eller importerer dem fra land som har en mer liberal avlspolitikk. Regelverket som er innført i Norge vil ifølge Johansen ikke gjøre noe godt for de nevnte rasene, da norske oppdrettere er klar over helseproblemene som er karakteristiske for de nevnte rasene. raser, ta bevisste skritt for å forbedre helsen til hundene de oppdrar. Han er av samme oppfatning. Tom Øystein Martinsen, Styreleder i Norsk Kennel Klubb. I et intervju med Belfast Live uttrykte han bekymring for at den store etterspørselen etter hunder av disse rasene fortsatt blir dekket, men ikke av ansvarlige oppdrettere, men av såkalt pseudo-avl.

Å ha hundene nevnt ovenfor var ikke forbudt, og det samme var bruken av dem til raser med raser. Interessant nok konkluderte en norsk domstol med at et godt alternativ kunne være å krysse «forbudte» raser i blanding med representanter for andre raser. Det er imidlertid påpekt at denne avlsmetoden også må utføres profesjonelt og gjennomtenkt.

Brachycephalic raser under mikroskopet

Det er ikke bare Norge som tar drastiske grep for å begrense usunn avlspraksis for hunder. Kennelklubben i Storbritannia introduserte endringer i rasestandarden for fransk bulldog 1. desember 2021, der den nå understreker at en snute som er for kort ikke er en ønskelig egenskap. I tillegg publiserer British Kennel Club på sine nettsider en guide for fremtidige eiere av brachycephalic hunder, det vil si. Franske bulldogs eller mops. I den påpeker han at mens mange av disse rasene ser søte ut, er det også verdt å vite at de er i faresonen for mange alvorlige sykdommer.

Gdynia-avdelingen til den polske kennelklubben ønsker ikke å kommentere muligheten for å innføre lignende restriksjoner i vårt land i nær fremtid.

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *