Norge sier droneflyvninger inne i landet er knyttet til utenlandsk etterretning

Norges statsminister Jonas Gahras Store (Jonas Gahras Stiore) anklaget onsdag «utenlandske etterretningstjenester» for koblinger til landets nylige «uakseptable» droneflyvninger, og peker indirekte fingeren mot Moskva.

Tidligere onsdag sa norsk politi at de hadde arrestert en russer – sønn av en nær fortrolig til president Vladimir Putin – og siktet ham for ulovlig å fly en drone over den geopolitiske arktiske regionen Svalbard.

Han er den syvende russeren som er arrestert de siste dagene for angivelig ulovlig flyging av droner eller fotografering i begrensede områder av det skandinaviske landet, som grenser til Russland i nord.

– Det er helt klart upassende for utenlandske etterretningstjenester å fly droner over norske flyplasser, sier J. Gahras Store til NRK.

Uttalelsen hans kom timer etter at en drone ble oppdaget nær flyplassen i Bergen, Norges nest største by, og forstyrret flytrafikken kort.

Etter Moskvas invasjon av Ukraina forbød Norge, i likhet med flere andre vestlige land, russere og russiske enheter å fly – både droner og fly – over sitt territorium.

Brudd på dette forbudet straffes med tre års fengsel, mens ulovlig fotografering kan straffes med ett års fengsel.

sterk fare

Norge har sett en rekke mystiske droneflyvninger de siste ukene.

Sammen med påståtte sabotasjehandlinger som involverer gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen, har disse observasjonene fått Oslo til å trappe opp beskyttelsen av strategisk infrastruktur, spesielt offshore olje- og gassboreplattformer.

Den sist arresterte russeren i Norge er identifisert som Andrey Yakunin, sønn av Vladimir Yakunin, den tidligere sjefen for Russian Railways, ansett som nær Putin.

Ifølge politi- og rettsdokumenter ble 47-åringen, som har britisk og russisk statsborgerskap, pågrepet i den nordnorske byen Hammerfest mandag.

– Mistenkte innrømmet å ha fløyet dronen på Svalbard, sier politibetjent Anja Mikkelsen.

Svalbardskjærgården, som ligger ca 1000 km fra Nordpolen, er et strategisk viktig norsk territorium i hjertet av Arktis.

Den har et betydelig russisk samfunn, og regionens spesielle juridiske status tillater utenlandske statsborgere å engasjere seg i utvinningen av noen av naturressursene her.

Yakunin ble varetektsfengslet i to uker og hans droner og elektroniske enheter ble konfiskert, sa politiet.

Mandag sa den russiske ambassaden i Oslo at det norske «hysteriet» hadde rammet «vanlige turister» og kalte forbudet mot russere å fly droner «uforsvarlig og diskriminerende».


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *