Skypes arv og fremveksten av «New Nordics».

Takket være en rekke globale suksesshistorier har utviklingen av tech startups akselerert de siste årene i de nordiske landene. På den andre siden av Finskebukta ligger imidlertid det baltiske landet, som sjelden får overskriftene til tross for at de har 10 enhjørninger av en befolkning på bare 1,2 millioner.

Dette landet er Estland. I tillegg til Litauen og Latvia inviteres økosystemene i Danmark, Sverige, Norge, Island og Finland til å gjøre bedre brukNivåer av kreativitet og innovasjon finnes overalt deres hovedbyer. Ønsket resultat: Det nye nord er sterkere i teknologiverdenen enn vi har sett så langt.

Det er ikke et helt nytt konsept å integrere interessene og styrkene til Estland, hovedstaden Tallinn og den skandinaviske naboenheten. Faktisk, personen som laget uttrykket «Det nye nord» gjorde det basert på direkte erfaring med å jobbe i den utvidede regionens mest kjente form for suksess, Skype.

Skype er et av de største og eldste kommunikasjonsverktøyene i verden, så dets estiske opprinnelse blir ofte oversett da det ble forlatt av fire lokale utviklere. Dykk inn i selskapets tilblivelse og du vil finne investeringer og ressurser fra hele Sverige og Danmark.

En slik informasjonskilde kom fra Eric Lager, som nå er selskapets grunnlegger og administrerende partner. grunnleggere Dansk venturekapitalist som ønsker å investere i bærekraftige oppstartsbedrifter med sterk miljø-, sosial- og styringsinformasjon (ESG).

Jeg laget begrepet «New Nordics» da gründerne opprettet det fordi vi så på området og ønsket å jobbe der. Ved å bruke Skype i Estland så jeg muligheten for å samle ressursene til denne ekspansjonsgruppen, sa Lager. av land for å bygge et stort, raskt voksende og globalt vellykket teknologiselskap.

komplementære talenter

Lager husker En sterk blanding av talent, personlighet, ambisjoner og sosialt driv fra Tallinn, fremfor alt. Det er heller ingen overraskelse at andre enhjørninger har fulgt i Skypes fotspor, inkludert Playtech i 2007. Skru og Wise i slutten av 2010, og Veriff og Glia senere i år.

«Ja, de må alle tenke internasjonalt fra dag én, som alle nordiske startups, men Estland gjorde det. Flere enhjørninger fra Frankrike«Det er ganske utrolig, uansett hvor høye forventningene er, og det er derfor byFounders prøver å koble de tradisjonelle nordiske landene bedre sammen med det enorme potensialet som finnes i de baltiske landene.»

Det venturekapitalisten prøver å oppnå med denne tilnærmingen er integrering av komplementære ferdigheter. Ved å selge muligheter til gründere i Tallinn med mottoet «relasjoner», er håpet at styrken til hvert enkelt land skal samles for å skape bedre teknologibedrifter.

«Ingenting,» sa Lager, «de baltiske statene har den sterkeste basen av talentfulle ingeniører.» «Samtidig har Sverige en veldig sterk base av visjonære og byggherrer. Danskene er generelt sterke kommersielt og utmerker seg med å bygge forretningsmodeller rundt SaaS. [software as a service].

«Hvert land har elementer av alle de nødvendige egenskapene, men har også unike styrker som kan deles og utnyttes.»

Å fange

Men alle disse landene har mer enn tekniske talenter til felles. En av de viktigste synergiene i regionen, Lager anser som en «god sans for humor» – å umiddelbart overvinne alle kulturelle barrierer, «le, dele og kommunisere» og oppnå gjensidig forståelse så raskt var avgjørende for Skype-utviklingen. , han sa.

«Dette selskapet var virkelig ground zero, en katalysator for de direkte kommunikasjons- og utviklingslinjene som har drevet fremveksten av alle Tallinns andre enhjørninger siden den gang,» la han til.

«Men det er et tema som må forfølges, som i Finland, Norge, Sverige og Danmark.»

Tallinn er faktisk ikke det eneste området dedikert til større samarbeid og etablering av oppstartsbedrifter. En stor del av samtalen er byen Vilnius i Litauen og hovedstaden i Latvia, Riga. Og mens Tallinn er lederen av de tre byene, «henter de to andre byene i sør», eksemplifisert av selskaper som Vinted og NordVPN som har flyttet ut av Litauen de siste årene.

Begge har gjort det gjennom internasjonale partnerskap som har hatt påvirkning fra Storbritannia, Nederland og Panama. Og hvis slike suksesshistorier kommer fra så forskjellige og fjerne steder, er det ingen grunn til at en sterk lokal tilknytning mellom de nordiske og baltiske landene ikke skal gi flere og flere eksempler i årene som kommer.

sterkere sammen

Den første gangen jeg brukte uttrykket «nye nordlendinger» var en liten reaksjon på mitt stint på Skype, da jeg så fremgang i Tallinn, Vilnius og Estland – fremgang som lignet på økosystemer som jeg nå observerer i København og Stockholm. Helsinki og så videre,» sa Lager.

«Nå føler jeg meg av mange grunner mye sterkere enn selve begrepet. Ikke bare fra et teknisk utviklingssynspunkt, men også fra et kulturelt synspunkt er det helt fornuftig å danne foreninger i alle de nordiske landene, heller enn i Øst-Europa. den andre halvparten.»

Läger viser til situasjonen de siste månedene, da Danmark satte inn hundrevis av soldater til Estland for å bidra til å sikre demokratiet der.

Han la til: «Det hele er en del av forpliktelsen til å sikre og styrke våre venner i de baltiske nabolandene. Det er relasjoner og bånd som strekker seg mellom samfunn, politikk og næringsliv. Vi kan spille vår rolle i å støtte en av deres mest imponerende eksporter i teknologiens form.

ByFounders har som mål å fortsette å promotere og forkjempe det nye Norden, men ikke bare ved å finansiere ideer, men ved å bygge broer mellom komplementære ferdigheter og talenter, håper vi å utvikle disse spennende teknologiøkosystemene i næringslivet slik de er geografisk. .

Enkelt sagt, som en ny skandinavisk region, ved å samarbeide kan vi nå lenger enn vi kan alene, konkluderte Lager.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *