Norge og Finland skjerper russisk grensekontroll | Ukraina og Russland-krigen

Norge og Finland skjerper grensekontrollen mot Russland. Avgjørelsen kommer etter delvis mobilisering av russiske reservister.

Denne mobiliseringen og et eventuelt reiseforbud for russiske borgere øker risikoen for ulovlig grensepassering. Norge deler en 198 kilometer lang grense med Russland helt i nord. Den eneste offisielle grenseovergangen er Storskog grensepost. Et politihelikopter er nå satt inn for å overvåke området.

Den norske regjeringen har allerede gjort det vanskeligere for russiske statsborgere å få visum i mai. Tiltakene kan fortsatt styrkes. – Om nødvendig kan vi stenge grensen raskt, advarte justisminister Emilie Enger Mehl.

I motsetning til Finland er ikke Norge medlem av EU. Det skandinaviske landet er en del av Schengen-området, noe som betyr at russere kan ta seg inn på territoriet helt i nord.

Se Putins tale: «Folket har tatt et klart valg»

«Historisk øyeblikk»

Opptak fra den finske kringkasteren Yle viser hvordan sju biler og en syklist klarte å krysse grenseposten Vaalimaa rundt midnatt. Så falt en barriere. Kanalen snakket om et «historisk øyeblikk» for Finland, gitt landets kompliserte og turbulente historie med Russland.

Den finske regjeringen kunngjorde i går at russiske turister ikke lenger får komme inn i landet fra i dag. Men det er noen unntak: for eksempel kan noen russere reise inn i landet for å besøke slektninger, jobbe eller motta medisinsk behandling.

Ifølge finsk grensevaktstatistikk har flere tusen russere tatt seg inn i Finland de siste dagene og langt færre har returnert til hjemlandene. Russlands andre EU-naboer – Estland, Latvia, Litauen og Polen – har begrenset innreise for personer fra Russland siden 19. september.

Les også: Professor David Criekemans etter Putins tale: «Hvis Ukraina blir med i NATO, vil vi automatisk ende opp i en tredje verdenskrig» (+)

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *