Norge leverte Hellfire-missiler til Ukraina

Norge har overlevert til Ukraina om lag 160 «Hellfire»-missiler som er i stand til å ødelegge væpnede mål med utskytningsinnretninger og kontrollenheter, melder den russisktalende tjenesten til BBC-kringkastingsselskapet.

Innholdet fortsetter etter kunngjøringen

Reklame

Det ble avslørt av norsk forsvarsminister Bjørn Arild Gramm under et møte med forsvarsministre fra allierte land i Ukraina på militærbasen i Ramstein (Tyskland).

«Det er et våpen som Ukraina har bedt om, og det vil være nyttig i kampen mot den russiske okkupasjonsstyrken,» understreket ministeren og la til at missilet er lett å kontrollere og effektivt mot land- og sjømål.

Hellfire er et USA-utviklet anti-tank-styrt missil som kan skytes opp fra luft-, land- og sjøplattformer. Ukraina mottok raketter med mobile utskytere på bakken. «Hellfire» er i stand til å treffe mål opptil åtte kilometer unna, som ikke trenger å være i operatørens direkte siktelinje.

Russlands fullskala invasjon av Ukraina begynte tidlig på morgenen den 24. februar med rakettangrep, luftangrep og ankomst av bakkestyrker. Russland siterte først «denazifisering» av Ukraina som et av målene for invasjonen.

Okkupantene i Ukraina har lidd store tap og er anklaget for forsettlig drap på sivile, samt andre krigsforbrytelser. Okkupantenes grusomheter begynte å bli avslørt i massevis etter at ukrainerne drev dem ut av områder rundt Kiev, som Bucha.

Russlands behandling av ukrainere, inkludert drap og etablering av infiltrasjonsleirer, er beskrevet i dette «fascistiske manifestet» publisert av Kremls propagandanyhetsbyrå «RIA Novosti».

Generelt har krigen i Ukraina pågått siden 2014, da Russland okkuperte Krim-halvøya og startet en krig i Øst-Ukraina.

Innholdet i publikasjonen eller deler av den er opphavsrettsbeskyttet i henhold til opphavsrettsloven, og bruk av den uten tillatelse fra utgiveren er forbudt. Les mer her.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *