Norge har oppdaget uidentifiserte undervannsdroner i nærheten av sine strategiske mål – det sender troppene sine dit

Etter hendelsene i Østersjøen ble sikkerheten til Litauens strategiske objekt – terminalen for flytende naturgass – raskt forsterket og en hurtigreaksjonsgruppe ble opprettet, med flere væpnede offiserer på vakt. President Nausėda forsikrer at dette er det viktigste objektet for øyeblikket.

Nok en russisk gasslekkasje i Østersjøen ble rapportert i morges av den svenske kystvakten. Så nå ulmer to gasslekkasjer på dansk side, to til på svensk side. Det er allerede kjent at eksplosjonene som skadet gassrørledningene tilsvarte et lite jordskjelv, og sjokkbølgene deres reiste til og med 1200 kilometer.

Lederen for Litauens diplomati sa onsdag at på grunn av eksplosjonene som skadet de to Nord Stream-gassrørledningene, er øynene rettet mot Kreml, og torsdag vil de bli enda skarpere.

«Enda en lekkasje er sannsynligvis bare mer bevis på at dette var en bevisst handling.» En handling, tror jeg, som virkelig har rett til å bli kalt en terrorhandling, sa utenriksminister Gabrielius Landsbergis.

Russland påberoper seg på sin side internasjonal terrorisme på grunn av eksplosjonene i gassrørledningene, mens det faktisk er det eneste landet i regionen som er interessert i bevisst skade på gassrørledningene.

«Det ser ut til å være en slags terrorhandling. Muligens på statlig nivå. Og krever aktivt samarbeid. Dette er en ekstremt farlig situasjon som krever umiddelbar avklaring,» sa talspersonen Kreml, Dmitrij Peskov.

Og selv om Finland sier at det ikke er noen eskalering av militære aksjoner.

– Det er ingen tegn til militær eskalering i Østersjøregionen, sa den finske forsvarsministeren Antti Kaikkonen.

Norge, etter å ha oppdaget uidentifiserte droner i nærheten av sine strategiske installasjoner, sender allerede tropper dit.

– Etter det som skjedde i Østersjøen, kommer vi til å sette inn flere tropper til våre olje- og gassinstallasjoner, sa Norges statsminister Jon Gahr Stoere.

Og Litauens øyne er rettet mot trusselen fra Kaliningrad.

«Vi vet at det er en GRU i Kaliningrad og i noen deler av Russland, det vil si russiske militære etterretningsenheter som også utfører etterretning, har sine egne enheter som også kan utføre sabotasje,» sa nasjonal forsvarsminister Arvydas Anušauskas.

Men lederen av Seimas nasjonale sikkerhets- og forsvarskomité oppfordrer til ikke å få panikk.

«Vi bør ikke tenke på farlige objekter i Kaliningrad, men på hvordan vi kan sikre sikkerheten til våre strategiske objekter,» sier Laurynas Kasčiūnas, leder av den nasjonale sikkerhets- og forsvarskomiteen.

Derfor styrker Litauen beskyttelsen av det viktigste energianlegget – terminalen for flytende naturgass «Independence».

«Dette er et strategisk mål for staten vår, og gitt de siste hendelsene i Østersjøen, er det ingen tvil om at vi må vie den største oppmerksomheten,» sa Litauens president Gitanas Nausėda.

Public Security Bureau, som er ansvarlig for å beskytte Independence Terminal, har allerede dannet et 24-timers beredskapsteam og økt antallet væpnede offiserer som vokter anlegget fra seks klokken åtte.

«Vi har forsterket styrkene våre. Vi har forsterket overvåking og respons og tildelt ytterligere grupper som umiddelbart, om nødvendig, kan reagere på hendelsen, dersom den skulle inntreffe. – Har det skjedd noe? – Ja, det har vært noen, men det har vært mindre overtredelser. Som perimeterbrudd, men her mest med fiskere. De forvirrer bare ruten eller ønsker å forkorte ruten,» sier sjefen for Klaipėda-enheten, Anatolyus Didenko.

På sin side gir nasjonalforsvarsministeren flere detaljer, som han sier, og beviser at eksplosjonene i Nord Stream-gassrørledningene er konsekvensene av energikrigen som ble startet av Russland.

Ifølge A. Anušauskas består de to gassrørledningene av nesten 200.000 tolv meter stålrør. Beskyttet av et lag på 6 til 11 centimeter betong, veier hvert av disse rørene rundt 24 tonn. Dette gjør at den kan hvile stabilt på havbunnen. Rørene er slik at de ellers ikke kan sprekke.

I tillegg, ifølge statsråden, kontrollerer spesialister havbunnen innenfor en radius på én kilometer før rørleggingen legges og detonerer de funne eksplosivene. Derfor er det mulig å skade den beskyttede rørledningen bare ved å målrette den med vilje. Ifølge G. Landsbergis er målet med slike sabotasjehandlinger å skape frykt, en følelse av usikkerhet og å gjøre det vanskelig å levere gass til Europa.

«Alt dette mener jeg oppfyller definisjonen av en terrorhandling, i hvert fall i politisk forstand. Den juridiske vurderingen vil bli gjort litt senere», presiserer G. Landsbergis.

Russland fortsetter på sin side sin energiterror. Gazprom truer med å slutte å betale Ukraina for gasstransport til Vesten hvis Ukraina ikke trekker tilbake et internasjonalt søksmål med krav om at gass skal passere gjennom den ukrainsk-kontrollerte Sohranivka-koblingen i stedet for Suja-koblingen, som er delvis kontrollert av beboerne.

Gazprom sier at gassen ikke vil bli stengt, men Ukraina må velge mellom å pumpe gass gratis eller å stenge selve røret. Dersom gassforsyningen via Ukraina skulle stoppe, ville det bety at russisk gass kun kunne nå Europa via Tyrkia.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *