Norge. Ekspert: Russland kan bruke Svalbard-øygruppen til å utløse en konflikt med NATO | utenriksnyheter

Svalbard er en arktisk skjærgård med flere øyer. Den norske provinsen ligger mellom Barentshavet, Grønlandshavet og Polhavet. Svalbard er under norsk jurisdiksjon, men norsk makt er begrenset i utøvelsen av økonomisk og militær virksomhet.

Aktuell informasjon på hovedsiden til Gazeta.pl

En ekspert fra Norsk institutt for forsvarsstudier bemerket at denne øygruppen kan brukes av Russland til å utløse en konflikt med NATO.

Russland er et av de 46 landene som har undertegnet Spitsbergen-traktaten av 1920, og har på dette grunnlag rett til å utvikle økonomisk aktivitet, sa hun i et intervju med PAP lærer. Katarzyna Zyśk.

Kart over Svalbard Foto Krzysztof Rak / Agencja Wyborcza.pl

Som eksperten minnet om, er Russland ikke enig i visse aspekter av denne traktaten. Ifølge Moskva var kontrakten skrevet på et gammelt og upresist språk. Traktaten skulle oversettes med noen forskjeller.

– Russland hevder at Svalbard er en demilitarisert sone, mens nordmenn indikerer at selv om det ikke er mulig å ha permanent tilstedeværelse i form av militærbaser, er tilstedeværelsen av norske soldater eller landing av militærfly i samsvar med traktaten – understreker Zyśk.

Se videoen
Hvem bygger PiS internasjonale allianser med?

Ekspert: Ved å angripe Svalbard kunne russerne prøve å teste artikkel 5 i NATO-traktaten

Ifølge en ekspert fra Norsk institutt for forsvarsstudier i Russland har det så langt ikke vært lønnsomt å undergrave norsk autoritet på Svalbard. Ifølge prof. Zyśk er ikke i Russlands interesse for at andre underskrivere av traktaten interesserer seg for aktiviteter på dette området.

– Det er imidlertid en mulighet for Russland til å bruke uenigheten i tolkningen av avtalen. For eksempel, ved å angripe Svalbard, kunne russerne prøve å teste artikkel 5 i NATO-traktaten – understreker Zyśk.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *