Eldre røykere invitert til å delta i lungekreftutprøving | Helse

I løpet av de kommende månedene vil rundt 400 000 nederlendere mellom 60 og 79 år motta en invitasjon til å delta i en studie om tidlig oppdagelse av lungekreft. Pilotstudien er beregnet på personer som røyker lenge eller som har røykt tidligere.

Tidlig påvisning av lungekreft hos røykere og eks-røykere kan redusere dødeligheten av sykdommen med 25 %, ifølge Erasmus MC. Rotterdam Hospital organiserer initiativet i Nederland. Studien gjennomføres også i Tyskland, Spania, Italia og Frankrike.

Forskere ønsker å finne ut hvor ofte en CT-skanning av lungene er nødvendig i en befolkningsstudie. De vil også vite hvordan de best kan nå de som er mest utsatt for lungekreft. Totalt 26.000 (tidligere) røykere er etterlyst. Forskere ber folk fylle ut et spørreskjema for å finne ut om noen kan delta i studien.

Personene som snart får en invitasjon bor i tre regioner. Den første regionen der forskningen vil begynne er Amsterdam, rundt Antoni van Leeuwenhoek-sykehuset, som spesialiserer seg på kreft.

I Nederland blir rundt fjorten tusen mennesker diagnostisert med lungekreft hvert år. Klager oppstår ofte først når kreften allerede har utviklet seg. «Bare tre av hundre mennesker er fortsatt i live etter fem år hvis svulsten oppdages på et sent stadium,» forklarer forsker Carlijn van der Aalst. — På et tidlig stadium dreier det seg fortsatt om seksti personer av hundre.

Helserådet ga i fjor en positiv uttalelse til befolkningsscreeningsundersøkelsen.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *