Nobelprissesongen står i skyggen av krigen i Ukraina

En kopi av Nobelprismedaljen. Foto av Victorios Klesty (Reuters/Scanpix).

Nobelprisvinnerne offentliggjøres neste uke. I sammenheng med krigen i Ukraina er det mest omdiskuterte temaet hvem som får Nobels fredspris i år.

Vinneren(e) av medisinsk pris blir annonsert på mandag. Tirsdag blir det klart hvem som får prisen innen fysikk, og onsdag – innen kjemi.

De etterlengtede vinnerne av litteratur- og fredsprisene vil bli annonsert torsdag og fredag. 10. oktober deles den økonomiske prisen som er etablert av den svenske sentralbanken ut.

Nobelprissesongens viktigste begivenhet – den prestisjetunge utdelingen av fredsprisen – finner sted 7. oktober. i Oslo og ifølge eksperter vil det i år ha en spesiell betydning.

– Det er svært sannsynlig at prisen uttrykker støtte til enkelte institusjoner som samler inn informasjon om krigsforbrytelser, sier Peter Wallensteen, en svensk professor og ekspert i internasjonale anliggender, til AFP.

Dette kan love godt for Den internasjonale straffedomstolen i Haag eller den nederlandsk-baserte undersøkende journalistikkgruppen Bellingcat.

Fristen for nominasjoner til Nobels fredspris gikk ut 31. januar. – selv før den russiske invasjonen av Ukraina, men de fem medlemmene av Den Norske Nobelkomité kan nominere sine kandidater på årets første møte, som fant sted i år i slutten av februar, da krigen allerede hadde begynt .

Kandidatlisten er hemmelig, men det er kjent at 343 personer og organisasjoner er sendt inn i år.

Prisen til vinnerne består av diplom, gullmedalje og 10 millioner. SEK (980 000 EUR), tradisjonelt delt ut i Stockholms rådhus 10. desember, årsdagen for dødsfallet til den svenske ingeniøren, kjemikeren og dynamittoppfinneren Alfred Nobel (1933–1896).

Den eneste fredsprisen deles ut i Oslo, Norges hovedstad.

Velg selskaper og emner som interesserer deg – vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinija», «Sodra», «Registrų centura», etc. i kildene.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *