NATOs generalsekretær J. Stoltenberg skal lede Norges sentralbank

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er utnevnt til ny sjef for Norges sentralbank, meldte den norske regjeringen fredag, uten å spesifisere når han vil tiltre.

Han ble utnevnt til denne stillingen på bakgrunn av krisen i forholdet mellom Vest-Russland og Ukraina.

Den tidligere statsministeren og finansministeren slo visesentralbanksjef Ida Wolden Bache i konkurransen om stillingen i hjemlandet Norge.

J. Stoltenberg fikk jobben i Norge under frykt blant vestlige land om at Russland planlegger en invasjon av Ukraina, som søker NATO-medlemskap.

Stoltenberg, 62, som har bakgrunn fra økonomi, har allerede sagt at han bare kan ta på seg nye roller etter at NATOs generalsekretærs periode avsluttes i oktober.

Finansdepartementet kunngjorde fredag ​​at han ville overta roret i sentralbanken «rundt 1. desember».

Utvelgelsen vakte stor oppmerksomhet i norske medier, med kommentatorer og politikere som uttrykte bekymring for mulig politisk nepotisme, gitt Stoltenbergs langvarige bånd til det regjerende Arbeiderpartiet.

I desember sa Stoltenberg at da Finansdepartementet tok kontakt med ham, fremmet han sitt kandidatur til å lede sentralbanken.

«Finansdepartementet kontaktet meg i november for å høre om jeg ville søke på denne stillingen. Jeg gjorde det, det er en ekstremt motiverende stilling for meg,» sa Stoltenberg til nyhetsbyrået AFP den gang via pressetjenesten.

«Jeg sa til finansdepartementet at hvis jeg fikk denne jobben, ville jeg ikke kunne begynne å jobbe før min NATO-periode slutter 1. oktober,» sa han.

Nåværende sentralbanksjef, Øystein Olsen, går av med pensjon denne måneden. Han er 70 år gammel.

Sentralbanken vil midlertidig bli ledet av I. Wolden Bache, sa regjeringen.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *