Mr. Stoltenberg forblir i spissen for NATO til oktober 2024

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sitter ved roret i Alliansen frem til oktober 2024.

Han annonserte det selv på sin Twitter-konto.

«Jeg er beæret over at de NATO-allierte har besluttet å forlenge min periode som generalsekretær til 1. oktober 2024. Den transatlantiske forbindelsen mellom Europa og Nord-Amerika har sikret vår frihet og sikkerhet i nesten 75 år, og i en farligere verden har vår Allianse er viktigere enn noen gang», skrev han tirsdag.

Stoltenberg (64), som har ledet den vestlige militæralliansen med 31 nasjoner siden 2014, har allerede fått forlenget sin funksjonstid med ett år til oktober, etter at Russland invaderte Ukraina i februar 2022.

Jeg er beæret over at NATO-allierte har besluttet å forlenge min periode som generalsekretær til 1. oktober 2024.

I forrige uke bekreftet flere NATO-diplomater at forlengelsen av tidligere norske statsminister J. Stoltenbergs mandat med ytterligere ett år var blitt enige etter at han ikke klarte å finne en passende kandidat i forkant av toppmøtet Alliansen i Vilnius.

Kunngjøringen kom en uke før NATO-toppmøtet i Litauen, som vil fokusere på den vestlige militæralliansens svar på konflikten og Ukrainas forsøk på å bli med i NATO.

Andre potensielle kandidater, inkludert Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace, trakk seg nylig fra løpet.

Frederiksen så ut til å møte kravene fra noen europeiske allierte som den første potensielle kvinnen til å lede NATO fra et EU-land.

Men NATO-land på alliansens østflanke har presset på for at noen fra deres egen region skal ta ledelsen for å understreke en tøffere holdning til Russland.

Storbritannia stilte med sin egen kandidat, men mange NATO-allierte ønsket at en tidligere stats- eller regjeringssjef skulle lede alliansen, mens Frankrike ønsket at stillingen skulle gå til noen innenfra EU.

Dette er fjerde gang Stoltenbergs periode forlenges. Etter den tidligere nederlandske utenriksministeren Joseph Luns, som tilbrakte nesten 13 år ved roret i NATO siden 1971, er Stoltenberg den nest lengstsittende NATO-generalsekretæren.

Stoltenberg nyter sterk støtte fra USA og andre sentrale allierte.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba ønsket hans forlengelse velkommen og sa at Stoltenberg hadde vist sterkt lederskap i vanskelige tider.

På spørsmål gjentatte ganger de siste ukene om han ville gå med på å forlenge sin periode, sa Stoltenberg at han ikke var ute etter å bli og ikke hadde andre planer enn å fortsette i vervet til i september.

Den forlengede perioden betyr at Stoltenberg også vil ha ansvaret når 75-årsjubileet for NATOs grunnleggelse markeres i Washington neste sommer.

Noen land har diskutert om de skal forlenge hans mandat med ytterligere ett år, i frykt for at valget av hans etterfølger kan bli involvert i kampen om EUs toppjobber etter valget til Europaparlamentet neste juni.

I tillegg er det frykt for at letingen etter en ny NATO-leder kan bli forstyrret av valget i november 2024 i USA.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *