Live blogg | Jens Stoltenberg gjenoppnevnes som sjef for NATO

Dette er den viktigste nyheten

  • Ostefries taler på Shanghai Cooperation Organization Summit
  • kyiv advarer igjen atomkatastrofe Zaporizhia
  • Samtaler til Kiev Unilever «sponsor» krigen for aktiviteter i Russland
  • NATO bekrefter utvidelsen av Jens Stoltenbergs mandat som generalsekretær

Seksten sårede, inkludert syv barn, etter et russisk angrep

Russisk bombing skadet minst 16 mennesker, inkludert syv barn, i byen Pervomaiskyi i Kharkiv-regionen nordøst i Ukraina tirsdag, sa innenriksdepartementet og den regionale guvernøren. Innenriksdepartementet sa at den yngste av de skadde barna var ett år gammel.


Italia har frosset 2 milliarder russiske eiendeler siden invasjonen av Ukraina

Italia frøs eiendeler til russiske oligarker til en verdi av rundt 2 milliarder euro etter invasjonen av Ukraina i fjor. Det opplyser den italienske sentralbanken i dag. Italia har beslaglagt eiendeler – inkludert bankkontoer, luksusvillaer, yachter og biler – som en del av EUs sanksjoner mot Kreml og dets støttespillere, rapporterte Reuters.

I sin årsrapport sa Anti-Money Laundering Unit i Bank of Italy (UIF) at tallet på 2 milliarder euro var oppdatert i slutten av juni. UIF-direktør Enzo Serata la til at finansielle eiendeler verdt rundt 330 millioner euro, knyttet til 80 personer, hadde blitt frosset under sanksjonsregimet.


Andrehjelpsprogram og ny spesialutsending til Ukraina

Nederland sender en andre støttepakke verdt 118 millioner euro til Ukraina, sa minister Liesje Schreinemacher (Utviklingssamarbeid). Av konvolutten er 83 millioner euro beregnet på rehabilitering og helsehjelp.

10 millioner ble også frigitt til nødhjelp på grunn av kollapsen av Kachovka-demningen, som ble ødelagt i begynnelsen av juni. Pengene er ment blant annet til livbåter og flate båter, en slags robåt. De resterende 25 millionene er tilskudd til bedrifter og sosiale organisasjoner som bidrar til å gjenoppbygge landet, ifølge ministeren.

NATO har bekreftet at generalsekretær Jens Stoltenberg vil forbli i vervet i ett år til og ikke trekker seg før i oktober 2024. Stoltenberg, den tidligere statsministeren i Norge, er NATOs 13. generalsekretær og har hatt stillingen siden 2014. på sosiale medier sa Stoltenberg at han var beæret over avgjørelsen.


Putin taler på toppmøtet i Shanghai Cooperation Organization

På toppmøtet i Shanghai Cooperation Organization (SCO) takket Putin SCO-ledere, inkludert Kina og India, for deres støtte under Wagner-mytteriet. Putin sa også, via videolink, at risikoen for konflikt i verden øker på grunn av økonomisk og finansiell ustabilitet.

For tiden er Kina, India, Kasakhstan, Kirgisistan, Pakistan, Russland, Tadsjikistan og Usbekistan SCO-medlemmer. Hviterussland, Mongolia og Iran har observatørstatus.


Kiev advarer igjen om atomkatastrofen i Zaporizhia

Den ukrainske regjeringen advarer igjen om en mulig atomkatastrofe ved atomkraftverket i Zaporizhia. «Forvent det uventede» er budskapet fra Kiev, sier den europeiske journalisten Geert Jan Hahn, som konstaterer at en ny strømkabel er koblet til kraftverket, og stabiliserer situasjonen. En kabel som ifølge russen nå er stengt igjen.


Tre personer ble skadet i russisk bombing i Nord-Ukraina

I landsbyen Buda-Vorobiivska i Nord-Ukraina ble tre personer skadet av russisk beskytning. Det sier en lokal militærtjenestemann til CNN. De siste dagene har det vært mange skyteepisoder i Chernihiv-regionen, der Viacheslav Chaus er guvernør. I et telegram sier Chaus at halvparten av lokalbefolkningen har flyktet fra landsbyen. Det er fortsatt rundt 150 personer igjen. Andre personer dro etter det siste angrepet.


kyiv kaller Unilever en «sponset» krig over sine aktiviteter i Russland

Ukraina kaller vaskeri- og matvaregruppen Unilever en «internasjonal krigssponsor» fordi den fortsatt er aktiv i Russland. Kiev har nå plassert selskapet, sammen med merker som Hellmann’s, Dove og Magnum, på en spesiell «skamliste» fordi Ukraina sier det hjelper til med å finansiere krigen med sine skattebetalinger til Russland.

Det var også demonstranter utenfor Unilevers hovedkvarter i London mandag. De bar en reklametavle i form av en Dove-reklame med bilder av sårede ukrainske soldater og slagordet «Hjelp den russiske krigen i Ukraina». Det amerikanske selskapet Procter & Gamble ble også plassert på denne listen over «krigssponsorer».

Unilever selger produkter laget lokalt i Russland. All import og eksport har imidlertid opphørt, det er ingen reklame i russiske medier, og kapitalstrømmene har stoppet opp.


Journalist og advokat i Tsjetsjenia angrep

En fremtredende russisk journalist og en advokat ble slått av maskerte menn i Tsjetsjenia. Dette melder nyhetsbyrået Reuters basert på uttalelser fra journalistens arbeidsgiver og menneskerettighetsgrupper.

Den kjente journalisten Yelena Milashina fra avisen Novaya Gazeta ble knust, barbert, fingrene hennes ble ødelagt og hun var dekket av grønn maling. Hun var på vei til den tsjetsjenske hovedstaden Groznyj fra den lokale flyplassen, ledsaget av advokat Alexander Nemov som ble knivstukket i beinet.


Moskva-ordføreren bekrefter droneangrep, gir Ukraina skylden

Moskva-ordfører Sergei Sobyanin sa at Ukraina utførte nok et droneangrep mot den russiske hovedstaden og regionen, og midlertidig forstyrret flyoperasjonene på Vnukovo flyplass. – For øyeblikket har angrepene blitt slått tilbake av luftforsvarsstyrkene, sa Sobianin til Telegram.

Alle oppdagede droner er deaktivert, ingen personskader eller skader er rapportert, la Sobyanin til.


Ukraina gjør territorielle gevinster, busk for busk

De ukrainske væpnede styrkene får fire plasser på fronten, men det er tydelig at det ikke er så mye som Kiev hadde håpet. «Dette er tøffe kamper,» sier forsvarsspesialist Peter Wijninga fra Haag Center for Strategic Studies. «Ukrainerne har ikke satt inn hovedstyrken sin ennå. De har fortsatt en del brigader i reserve.


Droner fanget opp på vei til Moskva

To droner ble fanget opp i himmelen i Moskva-regionen. Det russiske statlige nyhetsbyrået TASS rapporterte tirsdag, samt en tredjedel om naboregionen Kaluga. Nyhetsbyrået viser i sin rapportering til informasjon fra lokale nødetater.

«I følge foreløpig informasjon var tre droner på vei til Moskva til forskjellige tider,» sa TASS og siterer en kilde fra disse tjenestene. Nyhetsbyrået RIA melder at to av dronene ble skutt ned nær landsbyen Valuevo. Denne landsbyen ligger i Moskva-regionen, omtrent 30 kilometer sørvest for Kreml. Ifølge første informasjon er det ingen personskader og ingen bygninger er skadet.


Denne livebloggen er basert på rapporter fra våre egne korrespondenter og redaktører i BNR, The Guardian, ANP, Al Jazeera, Reuters, Associated Press, CNN, BBC, CNBC, Sky News og Agence France-Presse. BNR bruker også nettbaserte rapporter fra nyhetsbyråene Tass, RIA Novosti og Interfax (Russland) og Belta (Hviterussland). Siden rapportene fra disse byråene ikke er etterprøvbare og ikke kan anses som uavhengige, er opprinnelsen til rapportene eksplisitt oppgitt i disse tilfellene.


Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *