Minister for nasjonalt forsvar A. Anusauskas møtte Ukrainas president V. Zelenskyi

Nasjonalt forsvarsminister Arvydas Anusauskas møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi i Kiev fredag, som han presenterte Litauens nåværende militære støtte og fremtidige støtteplaner.

Møtet diskuterte også muligheter for felles utvikling av ulike forsvarsindustriprosjekter, meldte Forsvarsdepartementet.

«Ukrainas sikkerhet er en integrert del av euro-atlantisk sikkerhet, og bare Ukrainas medlemskap i NATO vil gi det sikkerhetsgarantier og en pålitelig avskrekking mot Russlands ekspansjonistiske aggresjon. Vi tar opp spørsmålet om Ukrainas medlemskap i NATO i alle formater, spesielt når vi diskuterer med de som ikke er de største støttespillerne, fordi sikkerheten også avhenger av utfallet av denne krigen mot Litauen og Europa,» sa A. Anusauskas i uttalelsen.

A. Anusauskas takket personlig V. Zelenski for det urokkelige lederskapet som ble demonstrert under krigen og forsikret at Litauens forpliktelse til å støtte Ukraina forblir uendret. Ministeren presenterte Litauens innsats for å overføre militært materiell og utstyr, bygge en mineryddingskoalisjon, trene ukrainske soldater og gi soldater rehabilitering og behandling.

«I dag i Kiev møtte jeg den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky og forsvarsminister Rustem Umerov. Vi snakket om militær støtte og planer for ytterligere støtte etter overføringen av mellomdistanseluftvernsystemet til NASAMS mineryddingskoalisjonen, samt muligheter for felles utvikling av ulike forsvarsindustriprosjekter. Da jeg besøkte Ukraina for sjette gang siden starten av den storstilte invasjonen, husket jeg det jeg skrev for nesten 600 dager siden i Kiev, mens jeg kjørte mellom sjekkpunkter og pinnsvinformede metallbarrikader: «Ukraina har endret seg. Kiev har endret seg. En vei som en gang ble dekket på noen få timer, ble mye lengre. Vi ankom akkurat i tide til slutten av det 35-timers portforbudet.»

Og nå har byen, beskyttet av luftvernsystemer, vendt tilbake til sin førkrigstilstand: alt fungerer, det er mange mennesker, det er trafikkork i gatene… Det ser ut til at det ikke er krig. Det er bare én luftfare…», skrev den litauiske nasjonalforsvarsministeren på Facebook.

Under sitt besøk i Kiev møtte ministeren også den ukrainske forsvarsministeren R. Umerov. Den nåværende krigssituasjonen, fremtidige handlinger til den ukrainske hæren, støttebehov og militært samarbeid ble diskutert i detalj med ham.

Som annonsert overleverte Litauen mellomdistanse luftvernsystemer, NASAMS rakettoppskytninger og nødvendig utstyr til Ukraina.

«NASAMS-rakettoppskytningssystemene kjøpt av Litauen vil bli integrert i brannkontrollenhetene til den ukrainske hæren, og dermed komplementere og utvide den operative evnen til NASAMS-systemene som tilbys av Norge og USA.» Vår støtte er fortsatt en viktig faktor i Ukrainas forsvar. Vi hører Ukrainas behov og vi oppfordrer våre allierte til å høre dem også, sier A. Anusauskas.

Kontrakten om kjøp av NASAMS rakettoppskytere overført til Ukraina med det norske selskapet Kongsberg ble signert av Forsvarets ressursbyrå i juni i år. Så ble det kunngjort at Litauen ville kjøpe luftvern NASAMS-utskytere til Ukraina for 9,8 millioner. euro.

Før overlevering av bærerakettene til ukrainske soldater, har det ifølge Utenriksdepartementet foregått omfattende og omfattende opplæring i Norge, inkludert kurs for sjåfører og reparatører.

I tillegg til NASAMS bæreraketter, overleverte Litauen også de nødvendige avanserte kjøretøyene til NASAMS-mannskapene. Bidrag til denne støtten var det norske forsvarsdepartementet, som også donerte støtteutstyr for NASAMS rakettoppskytingssystemer og brannkontrollsentraler til Ukraina.

Hjelp til Ukraina ble fraktet av den litauiske hæren.

Litauen overleverte også antidroner og generatorer til Ukraina.

Utenriksdepartementet melder at den totale mengden av Litauens militære støtte til Ukraina utgjør rundt en halv milliard euro. Den nærmeste militærstøtten planlagt av Litauen inkluderer ammunisjon til granatkastere, logistikkkjøretøyer og diverse utstyr som er nødvendig for vintersesongen.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *