«Det blir i hvert fall fortsatt vinter i Norge»

Getty Images, ANP

Leger har gjort det i århundrer: jobbet i utlandet. Likevel viser det ingen steder hvor mange nederlandske leger som jobber over grensen, hvor akkurat disse legene praktiserer eller hvorfor de valgte et eventyr i utlandet.

For å starte med en tilståelse: vi har heller ikke disse tallene lett tilgjengelig. Men for å få en oversikt over fenomenet «doktor i utlandet», gjennomførte Medisch Contact en spørreundersøkelse blant våre lesere. Rundt tusen leger som jobber i utlandet drar nytte av Medical Contact. Nesten to hundre av dem svarte på oppfordringen vår.

Det som umiddelbart slår er at av alle legene som svarte på undersøkelsen, har flertallet – rundt 40 prosent – ​​jobbet i utlandet i mindre enn to år (se figur 1). En tredjedel har jobbet utenfor Nederland i to til ti år og den resterende fjerdedelen har jobbet i mer enn ti år.

Figur 1
Figur 1

Spesielt Belgia og Tyskland er populære reisemål, men også Sveits og Norge gjør det bra.

Mønstre

Årsakene til deres avgang er forskjellige (se Figur 2). Rundt 9 prosent sier at de dro på grunn av dårlige jobbmuligheter i Nederland på tidspunktet for avreise. De har ikke fått jobb her og har de det er det ofte et vikariat med få muligheter for avansement. Syv prosent sier de har altruistiske motivasjoner for å jobbe i utlandet. Blant alle respondentene jobber leger i denne gruppen oftest i Afrika sør for Sahara eller Sørøst-Asia.

Nesten halvparten av alle responderende leger forble i Europa, rundt 49 prosent. Spesielt Belgia og Tyskland er populære reisemål, men også Sveits og Norge er populære blant Medisch Contact-lesere. I Belgia og Tyskland er dette ofte personer som allerede har studert i disse landene eller som flyttet dit på grunn av jobbmuligheter. For Norges vedkommende er den viktige begrunnelsen at ansettelsesforholdene i Norge er svært gode. Norge er også det eneste landet i verden hvor noen leger sier de har flyttet på grunn av klimaendringer. «Det blir i hvert fall fortsatt vinter i Norge!»

Figur 2
Figur 2

Karibien

Den største gruppen av nederlandske leger utenfor Europa jobber for tiden i de oversjøiske territoriene til kongeriket Nederland – Aruba, Bonaire, Curaçao og Sint Maarten – eller i den tidligere kolonien Surinam. Mange av disse karibiske legene indikerer at de ble født her eller at familiene deres allerede bodde her. Det som også spiller inn er at vitnemålene er anerkjent i land som tilhører kongeriket Nederland, dette gjelder også Surinam. Det er ikke overraskende, men leger som velger Karibien sier at sol, strand og hav teller også.

Flere karibiske leger sier det er behov for nye kolleger på øyene. Så hvis du etter å ha lest denne artikkelen tenker: å jobbe i utlandet er noe for meg, så prøv lykken nå!

Bare en liten andel av alle leger som sluttet sier de emigrerte for kjærligheten, rundt 7 prosent. Forholdet mellom menn og kvinner blant alle leger som flyttet til utlandet for partnerens karriere er praktisk talt det samme.

Opplevelser

Med alle disse legene som jobber i utlandet, er det selvsagt interessant for de gjenværende legene i Nederland å vite om deres erfaringer. Eller kanskje enda mer interessant: hva kan nederlandske leger lære av alle de forskjellige helsevesenet og de medisinske/etiske kulturene som kollegene deres over grensen har oppdaget.

Noen svar er enkle å gjette. Leger fra tredjeverdensland mener spesielt at vi bør være mye mer økonomiske når det gjelder medisinsk utstyr i Nederland. I tillegg lærer mangelen også disse legene å tenke utenfor boksen.

På den annen side roser leger som praktiserer i vestlige land skillet mellom yrkes- og privatliv, som er mye bedre balansert utenfor Nederland. Påfallende nok rapporterer spesielt tyske leger at de er mindre involvert i administrative byrder, mens leger som jobber i Belgia møter en høyere administrativ arbeidsbelastning enn i Nederland.

Vi kan betrakte oss som heldige som har helsetjenester i Nederland

Vestlige og ikke-vestlige land ber om aksept for at noen ting rett og slett ikke er mulig eller nødvendig. For eksempel er sykdom en del av alderdommen, ikke alt krever operasjon, og livet er ikke alltid håndterbart.

Er alt bedre i utlandet? Absolutt ikke, sier nesten en tredjedel av de spurte. Vi kan anse oss som heldige med kvaliteten på vår omsorg, og spesielt våre naboland kan absolutt lære noe av Nederland. 80 prosent av alle leger sier de ikke utelukker muligheten for å jobbe i Nederland igjen. Imidlertid, ifølge en britisk lege, er det verdt å kommentere kvaliteten på vår omsorg, gitt dagens mangel på personale og økende ventelister: «Vær forsiktig med at vi ikke følger National Health Service (NHS). »
Les også:


Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *