Ledere av det europeiske politiske fellesskapet møtes i møte med krigen i Ukraina

Lederne for Ukraina, Storbritannia og Tyrkia slutter seg torsdag til EU-lederne for et europeisk politisk fellesskaps-toppmøte som tar sikte på å forene kontinentet i møte med russisk aggresjon.

Brussel beskrev Praha-møtet som ideen til Frankrikes president Emmanuel Macron som en «politisk koordineringsplattform» for de 44 forskjellige landene som er involvert.

Det er imidlertid dype uenigheter og til og med åpne konflikter mellom noen av deltakerne, og noen er skeptiske til at endagsarrangementet ikke blir noe mer enn en fotomulighet.

Lederne for Albania, Armenia, Aserbajdsjan, Bosnia-Hercegovina, Island, Montenegro, Kosovo, Liechtenstein, Moldova, Norge, Sakartvel, Serbia, Nord-Makedonia og Sveits møtes også i det historiske Praha slott.

Skyggen av Russland, som ikke er invitert, vil henge over møtet, med diskusjoner som fokuserer på de økonomiske og sikkerhetsmessige implikasjonene av Moskvas krig mot sin pro-vestlige nabo.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky, som for tiden overvåker en motoffensiv mot russiske styrker, vil bli med via videolink fra Kiev. Statsminister Denysas Šmyhalis vil erstatte ham på møtet.

«Europa står overfor den største krisen siden andre verdenskrig. Og vi har møtt den sammen, forent og bestemt,» sa Storbritannias statsminister Liz Truss til andre ledere.

«Vi må fortsette å være sterke – for å sikre at Ukraina vinner denne krigen, men også for å møte de strategiske utfordringene den har skapt,» sa hun.

Til tross for slik retorikk vil toppmøtet neppe gi mange konkrete resultater.

Frankrike sa at de håper å tilby ledere muligheter for samarbeid om å beskytte Europas kritiske infrastruktur, som rørledninger, nettsikkerhet og energiforsyning.

EU-tjenestemenn håper å bli enige om et oppfølgingsmøte i et av landene utenfor blokken om seks måneder, hvor Storbritannia og Moldova tilbyr å være vertskap.

Selv om det er alvorlige spørsmål om fordelene ved dette initiativet, vil det være mye arbeid bak kulissene når ledere gjennomfører bilaterale forhandlinger.

«Det kommer definitivt til å bli noen tøffe direkte kamper mot hverandre,» sa en av arrangørene.

Møte mellom Armenia og Aserbajdsjan

På møtet ble i det minste det første hinderet overvunnet ved å overtale store europeiske land utenfor EU til å møte opp.

Storbritannias statsminister Truss, en trofast Brexit-tilhenger, skal legge ut på en av hennes første store utenlandsreiser siden hun tiltrådte.

London fryktet at arrangementet var altfor dominert av den såkalte «EU-klubben» og ønsket angivelig å endre navnet fra «fellesskap» til «forum».

Kanskje Mr Truss håper på en pause fra problemene hjemme etter å ha skapt kaos på den britiske økonomien. Men han kan møte tøff handling fra sine EU-kolleger på grunn av Storbritannias innsats for å reforhandle Nord-Irlands handelsavtale etter Brexit.

Kontoret hennes sa at hun ville møte lederne i Frankrike og Nederland om spørsmålet om ulovlig innvandring.

Engasjementet til den tyrkiske lederen Recep Tayyip Erdogan er også et følsomt tema for noen.

EU-medlemmene Hellas og Kypros har lenge vært på kant med Ankara, og Tyrkias uforutsigbare leder skaper for tiden hodebry for Sverige og Finland, og forsinker deres NATO-bud.

Tilstedeværelsen av de armenske og aserbajdsjanske lederne, hvis hærer fortsetter å kollidere langs deres omstridte grense, kan øke spenningen.

Armenias statsminister sa at han ville møte den aserbajdsjanske presidenten i Praha sammen med E. Macron og EU-sjef Charles Michel.

Det kan forventes at Ukraina, Sakartvel, Moldova og de vestlige Balkan-landene, som ønsker å bli med i EU, vil kjempe mer åpent for suksessen til denne begivenheten.

Men disse statene frykter også at formatet kan bli en trøstepris der EU kan kvele deres medlemsambisjoner.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *