KOD organiserer borgervalgkontroll « 24legnica.pl

Rundt 120 frivillige deltok i kampanjen for innbyggerovervåking av valget organisert av komiteen for forsvar av demokrati i Legnica. Dette vil gjøre det mulig, søndag 15. oktober, å bemanne litt over en tredjedel av distriktsvalgkommisjonene i Legnica, Jawor, Złotoryja, Bolesławiec og poviatene i Legnica, Jawor, Złotoryja og Bolesławiec med observatører.

Disse 120 personene vil vie tiden sin på søndag for å sikre rettferdige valg. De har forberedt seg i flere uker ved å delta på opplæring og studiemateriell som inneholder informasjon om deres rettigheter og plikter. Dette gjør de på frivillig basis, uten noen form for godtgjørelse.

Handlingen til Komiteen for forsvar av demokratiet er nasjonal. I området som er tildelt Legnica KOD-gruppen, utnevnte valgkommissærene til Legnica og Jelenia Góra totalt 287 distriktsvalgkommisjoner. Til tross for vellykket rekruttering, viste det seg umulig å bemanne alle med uavhengige observatører.

I følge den lokale kampanjekoordinatoren Radosława Janowska-Lascar ble følgende faktorer analysert ved valg av distriktsvalgkommisjoner som skulle inspiseres: deres sammensetning. Hvis en av dem inkluderte minst to representanter for PiS (eller deres potensielle koalisjonspartnere), ble risikoen for valgfusk ansett som høyere enn gjennomsnittet. I slike tilfeller ble utvalget tildelt en sosial observatør som – også bokstavelig talt – skulle passe på medlemmenes hender og sørge for at avstemningen foregikk riktig.

Deltakere i kampanjen for innbyggerkontroll av valg vil begynne å jobbe med medlemmer av kommisjoner fra det øyeblikket valglokalene åpner og slutter når valglokalene er stengt og de forseglede stemmeurnene sendes til distriktets valgkommisjoner.

– Oppgavene deres er forskjellige avhengig av stadiene i avstemningen – sier Radosława Janowska-Lascar. – Først må de sjekke om stedet er godt forberedt for stemmegivning og garanterer for eksempel valghemmelighet eller instrukser om hvordan de skal stemme. De vil for eksempel følge med på om stemmesedler fjernes utenfor, om utvalgsmedlemmer legger til noe eller hvordan stemmetellingsprosessen går. De har rett til å dokumentere eventuelle uregelmessigheter ved å ta bilder og video. De kan også komme med kommentarer dersom noe angår dem.

Uavhengig av KODs handlinger sørget Civic Coalition for at hver distriktskomité også hadde ett av sine medlemmer.

FOTO: PIOTR KANIKOWSKI

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *