Skjønnhet i en avsidesliggende norsk kirke

Beirut-Hadsel
★★★★

Zach Condon, leder av Beirut-gruppen, overrasker med hver rekord. Den amerikanske reiseentusiasten debuterte med den fantastiske filmen i 2006 da han var tenåring. Gulag Orkestar, en rekord som antydet at han vokste opp i en landsby på Balkan. Et år senere og en plate senere forlot han sin sigøynerorkesterlyd og fokuserte på fransk folkemusikk.

Amerikaneren forvandler lyden og instrumentene sine per plate, med bandnavnet i tankene; et sted hvor kulturer møtes. På Gallipoli Etter en skilsmisse, en turné som ble avbrutt på grunn av utmattelse og en flytting til Berlin, vendte han tilbake til sin tidlige lyd. Dette var kortvarig, som det fremgår av Hadselhans sjette studioalbum.

Bortsett fra tvilen på om han noen gang vil kunne spille på konsert igjen etter at turneen ble avlyst på grunn av halsproblemer. Gallipoli førte til beslutningen om å flykte. I en hytte på et sted hvor solen aldri steg over horisonten de første månedene av 2020: øya Hadsel, i Nord-Norge. Inspirert av tvil, dårlig mental helse og fortidens spøkelser trakk han seg tilbake i to måneder for å jobbe med disse tolv sangene blant snødekte topper, fjorder og stormer.

Et møte med en orgelsamler brakte Condon til den åttekantede trekirken Hadsel. Dette sjette albumet ble laget på kirkens orgel. Kirkeorgelet fikk selskap av synthesizer og trompet, som ble supplert i Berlin med instrumenter som en barytonukulele, fransk horn og forskjellige slaginstrumenter.

Resultatet er rørende i sin skjønnhet og melankoli. Condon, som på egenhånd skrev, spilte inn og produserte albumet, tilbyr en ny vinkling på hans velkjente lyd. Det som gjenstår er de melankolske, klagende lydene fra blåseinstrumentene, hans trøstende barytonstemme (ofte doblet gjentatte ganger i refrengene) og den avslappede produksjonen. Det majestetiske orgelet låter som i albumåpningen og tittelsporet er nytt. Hadsel og de varme lydene fra modulære synther, som i det hjemsøkende Ton-Bild-Studio sørtysk. Hadsel er et nytt lyspunkt i et verk som har sine opp- og nedturer, men som alltid vekker nysgjerrighet. Condon beviser ikke bare for seg selv her at han fortsatt kan gjøre det.

Hørte også på

Merle – Rosa nyanser

Merel Koman gjør det bra på radio og streaming. Logisk nok er lyden hennes – i krysningspunktet mellom pop, soul og rock – ekstremt lett å lytte til og fanges i sanger med minneverdige toner. kroker og melodier. Hun synger også på sitt andre album Rosa nyanser nok en gang veldig vakkert. Jeg håper du kan se ham på scenen snart.

Belle Époque – bind II

Også i andre del av De gode tideneserie av gitarist/bassist Danny van Tiggele (Mister & Mississippi, Blaudzun) er gjest på en veritabel galla av alternativ popmusikkstjerner. Tessa Douwstra (blant andre)Luchten), Caton van Dyck (Babyen min) og Maxime Barlag, tidligere medlem av Van Tiggeles gruppe, synger på dette albumet hvis musikalske røtter er forankret på seksti- og syttitallet.

POM – Vi var jenter sammen

Dette bandet fra Amsterdam rundt sangeren Liza van As beviser at et kommende album også kan høres behagelig og avslappet ut. Vakker, frisk gitarmusikk på dette debutalbumet, der milde melodier kombineres med rå gitarlyder og lekne detaljer.

bar italia – The Twits

Det er produktivt – nesten seks måneder etter en sterk debut Jean Tracey London-trioen Bar Italia har allerede sluppet en etterfølger. Og: like vellykket. Det betyr melodisk, levende indierock med alternerende kvinnelig og mannlig vokal som høres ut som de ble skapt på stedet. Flink.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *