Jonathan Albon, den nye løype-virtuosen?

Han har denne svært britiske roen, alltid sympatisk, med en liten løsrivelse preget av en mild ironi. Fordi han kan ha reist i eksil i Norge for å følge partneren sin der, gjenstår Jonathan Albon, som skal delta i sin første ultra på UTMB denne fredagen med CCC (Courmayeur-Champex-Chamonix, 100 km og 6000m d+). britisk» fra topp til tå. Og hvis han kan virke tilfeldig, bare ta en titt på merittlisten hans for å innse at gutten har ambisjoner, 33 år gammel.

For i likhet med sin mentor i Norge, hvor han har bodd siden 2014, nekter Albon å begrense seg til ett format. Etter sine ønsker og sin tørst etter å utforske ulike formater, går han, som Kilian Jornet, fra et racingformat til et annet. Og når det gjelder naboen, når Albon tar en start, er det ofte gull på slutten.

2019 verdensmester i løyper

Men det var på ganske originale begivenheter at den unge mannen skar tennene i utholdenhet etter en fortid som toppidrettsutøver i rullehockey i Storbritannia: hinderløyper. I 2014, etter å knapt ha kommet til denne nisjekretsen, vant han Spartan Race World Championship i USA. Samme år deltok han i sitt første skyrunning-løp i Limone (Italia) før han vant verdensmesterskapet i hinderløype, igjen i USA.

«Jeg er veldig tiltrukket av denne lange og ledelsesmessige innsatsen. Jeg tror vi fortsatt kan heve konkurranseevnen i disse løpene.»

Med sin erfaring mellom hinderne er det på de mest tekniske løpene han velger å stille opp når han starter i løypene. Og veldig raskt vant han sine første seire: i 2015 skapte han en overraskelse ved å vinne Tromsø (Norge), et av de mest kjente «skyrunning»-løpene i verden. Maskinen ble lansert: Deretter lenket han seire i denne disiplinen til han ble verdensmester i sti i 2019 på Miranda Do Corvo.

Fra en ny utfordring til en annen

«Men det jeg elsker fremfor alt er å oppdage nye formater innen utholdenhet,» fortsetter Albon. Så han driver et nytt vendepunkt i 2021 ved å ta starten på OCC i Chamonix, som han vinner igjen ved å ta av i den siste nedstigningen mot Robbie Simpson. «Det var en av mine fineste seire og det forsterket ønsket mitt om å konkurrere i de tøffeste løpene. » Denne sesongen har Jonathan Albon deltatt i Golden Trail World Series, «den tøffeste kretsen i vår disiplin». Og det er nok en gang to seire i to løp hvis startlister hadde nok til å gjøre deg svimmel: Marathon du Mont-Blanc (Chamonix) og Stranja Fjord Trail Race (Norge). To løp med svært ulike profiler – et meget raskt maraton og et kort og ekstremt teknisk løp – som utøveren dominerte uimotsagt.

Det er fortsatt denne tørsten etter nye utfordringer, en ekte besettelse som presser Jonathan Albon til å stille opp med sin første ultra, denne fredagen, CCC (101 km og 6000 m høydeforskjell, avgang kl. 9). «Jeg er veldig tiltrukket av denne lange og ledelsesmessige innsatsen. Jeg tror vi fortsatt kan heve konkurranseevnen i disse løpene.»forklarer, uten trespråklig, atleten.

Uansett så vil denne CCC 2022 helt sikkert være et vendepunkt i karrieren: hvis Albon er i stand til å være best i et løp som varer mer enn 10 timer i tillegg til å ha dominert veldig tøffe 3-4 timers løp og dette , med noen ukers mellomrom kan det godt hende at vi ikke lenger ser på det på samme måte på startstrekene neste sesong.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *