Irans øverste leder klandrer USA og Israel for protester etter Aminis død

Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei anklaget mandag USA og Israel for å skape uro over hele landet utløst av raseri over Mahsa Aminis død.

«Jeg presiserer at disse opptøyene og usikkerheten ble orkestrert av Amerika og det sionistiske okkupasjonsregimet (Israel) og deres betalte agenter med hjelp av noen forræderske iranere i utlandet,» sa den øverste lederen.

Dødsfallet til Amini, 22, ble kunngjort 16. september, dager etter at Irans beryktede moralpoliti arresterte den iranske kurderen for å ha brutt en streng kleskode for kvinner.

Sinne over Aminis død har utløst den største bølgen av protester i Iran på nesten tre år. Hundrevis av studenter fra et prestisjefylt universitet ble utvist av sikkerhetsstyrker i Teheran i natt.

I sine første offentlige kommentarer siden Aminis død, understreket Khamenei, 83, at politiet må «stå opp mot de kriminelle» og at hvis «noen angriper politiet, er folk ikke beskyttet mot kriminelle, kjeltringer og tyver».

«Den unge kvinnens død knuste våre hjerter,» sa Khamenei. «Men det er unormalt at noen mennesker har skapt fare i gatene, brent Koranen, revet av hijaben fra tilslørte kvinner, satt fyr på moskeer og biler uten bevis eller etterforskning.»

«Hjelp meg vær så snill»

Iran anklager eksterne styrker, spesielt USA og dets allierte, for å gi næring til protestene og kunngjorde i forrige uke arrestasjonen av ni utlendinger, inkludert franske, tyske, italienske, nederlandske og polske statsborgere.

Foreldrene til Alessia Piperno, en 30 år gammel italiener fra Roma, sa at de snakket med henne onsdag, bursdagen hennes, så mistet de henne av syne og ble oppringt søndag.

«De arresterte meg. Jeg sitter i fengsel i Teheran. Vær så snill og hjelp meg,» sa A. Piperno til foreldrene sine. Ordene hans ble sitert av det romerske avisen Il Messaggero.

Det italienske utenriksdepartementet har ennå ikke kommentert identiteten til den arresterte italienske kvinnen.

Canada sa i mellomtiden at de hadde innført nye sanksjoner mot Iran for «grove brudd på menneskerettighetene», spesielt de «forferdelige handlingene til Irans såkalte moralpoliti».

Minst 92 demonstranter har blitt drept så langt i protester over Aminis død, sa den norske NGO Iran Human Rights (IHR), som til tross for internettforstyrrelser og WhatsApp-blokkering, Instagram og andre nettjenester, forsøker å anslå døden. ringe.

Amnesty International sa tidligere at de bekreftet at 53 mennesker var drept, mens Irans halvoffisielle nyhetsbyrå Fars rapporterte i forrige uke at «omtrent 60» mennesker var drept.

En opprørspolitisjef i Marivan, Kurdistan-provinsen, døde søndag etter å ha blitt skutt under et «opprør», meldte statlig TV. Siden 16. september har 12 medlemmer av sikkerhetsstyrkene blitt drept.

41 flere mennesker ble drept fredag ​​i sammenstøt i Irans sørøstlige Sistan og Balochistan-provinsen, som grenser til Afghanistan og Pakistan, sa IHR tidligere, med henvisning til lokale kilder.

Protestene ble utløst av påstander om at en regional politisjef voldtok en tenåringsjente fra den sunnimuslimske minoriteten Baloch, sa IHR.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *