Norske kong Harald går nedover gaten i Oslo

Hver gang forsikringsrådgiver Alexandra Strømmen (27) er i Oslo, tar hun en titt på de kongelige palassene. Det er en sjanse for at hun er et av medlemmene i kongefamilier møter, hun vet det: hun har allerede sett kongen og dronningen stående på en balkong. — Det er det jeg liker med dem: vi kunne henvendt oss sånn, sier hun på telefon fra hjembyen Trondheim.

Det kom det aldri til. Men fordi de kongelige virker imøtekommende, føler Strømmen at hun kjenner dem personlig, sier hun – fra kong og dronning Harald og Sonja (begge 84) til kronprins Haakon og hans kone Mette-Marit (begge 48) og frafallsprinsessen Märtha. (50), som bor i USA sammen med en mann som kaller seg sjaman. — Hver gang det skrives noe om dem i avisen, føler jeg at jeg kjenner dem.

Denne uken besøker kong Willem-Alexander og dronning Máxima Harald og Sonja. Willem-Alexander fortalte norske journalister på besøk i Haag forrige uke at familiene ikke bare er gode venner og ferierer sammen, men også at han snakker med Harald om tolkningen av monarkiet og at domstolene lærer av hverandre. .

Den norske kongefamilien er veldig populær, det er til og med republikanere enige om. Norge er «det mest åpne monarkiet» i verden med «en menneskelig konge», sier journalist Harald Stanghelle, republikaner og forfatter av en bok han intervjuet kong Harald flere ganger for. Det er dette nordmenn setter pris på ifølge ham.

Stanghelle sier over telefon: «Harald har et godt øye for andres saker og inviterer folk til å snakke om dem. Misbrukte eller rusavhengige barn. Han er også åpen om sine egne saker. Stanghelle: «Kongen snakker om kreften han led av og sin eks-svigersønn som tok selvmord». Da han ble hjerteoperert i fjor, fortalte kronprins Haakon til media om farens tilstand, ikke palassets talspersoner.

Familie spiser frokost

Kongehusreporter Kristi Marie Skrede i allmennkringkaster NRK innhentet også personopplysninger. For et portrett av Mette-Marit besøkte hun prinsfamilien flere ganger og filmet henne under frokosten. Prinsessen lider av en lungesykdom, og hun snakket lenge om det. Skrede ble overrasket i Haag over at Willem-Alexander ikke skulle siteres. Årsaken er at statsministeren er ministeriell ansvarlig for hva kongen sier og gjør. Denne regelen gjelder ikke i Norge.

Men hos Konge-familiene er det «åpenhet så lenge de er seg selv i kontroll er, sier Skrede. Ingen av foreldrene ville svare på spørsmål om luksusyachten familien tilbrakte en sommeruke på.

Men selv da, som med stortingsspørsmål om kostnadene til kongefamilien, er det aldri sterk kritikk. Kommer det kritikk, kommer den fra det kristenkonservative hjørnet eller fra ytre høyre. Kong Harald understreker viktigheten av et inkluderende samfunn, med rom for likekjønnede ekteskap og innvandrere, og er svært frittalende om det. En «gammel mann, men en moderne konge», sier Skrede.

Asylsøkere

Harald påpekte i en tale i 2016kort tid etter at asylsøkerne kom, utløste heftig debatt om at hans «egne besteforeldre var fra Danmark og England».

Haakon VII var den andre sønnen til kongen av Danmark. Da Norge fikk uavhengighet fra Sverige i 1905, ble det søkt en konge. Journalist Stanghelle minnes: «Mange mennesker i uavhengighetsbevegelsen var republikanere. De trodde at mange nordmenn ville finne det for revolusjonerende å bli en republikk også. Prinsen var klar til å bli konge, forutsatt at nordmennene gikk med på det. Det ble holdt folkeavstemning: 80 % sa «ja». Stanghelle: «Jeg kjenner få konger valgt av folket.» I 2017 var 81 % Nordmenn støtter fortsatt monarkiet.

Hemmeligheten bak dens popularitet er, ifølge Per Hansen i Den Norske Republikanske Forening, at familiemedlemmer i det egalitære norske samfunnet utgir seg for å være vanlige mennesker. En terning mest kjente bilder av Haralds far, Olav V, da han kjøpte en T-banebillett under oljekrisen i 1973.

«De går bare i gatene, dronningen vår går på tur i naturen med ryggsekk og sover i enkle fjellhytter. Vi vet at kronprinsen har festet mye,» sa Hansen over telefon. «Det er slik de sender signalet om at de ikke er bedre enn oss – selv om alle vet at de er. selvfølgelig forskjellige.»

Hansen: «Nordmenn liker ikke stivheten man ser i andre kongefamilier». Ifølge ham, a stiv overleppe i Norge snart sett på som arroganse. «Vårt samfunn er ikke like klasseorientert som britene, vi liker ikke at kjendiser setter seg over folk eller krever spesialbehandling. Det gjør kongefamilien vår veldig bra,» sier Hansen. at han som republikaner også ser ulempen. : populariteten til individuelle medlemmer opprettholder systemet han hatet så mye.

Alexandra Strømmen reiser snart tilbake til Oslo for å gjøre julehandelen med en venninne. Og som vanlig besøker hun palassene i håp om å få nok et kongelig glimt. Så, nølende, «Du kommer ikke til å skrive noe negativt om dem, gjør du?»

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *