I Norge oppdaget arkeologer firkantede gullmynter – Respublika.lt

Facebook-bilde av Nicolaï Eckhoff.

Arkeologer har oppdaget et forråd med gullmynter på stedet for en gammel avgudshelligdom i den norske landsbyen Vingrom. Forskere ble overrasket over at 35 gullmynter hadde en uvanlig form, meldte det norske nettstedet Forskning.

Gullmynter er firkantede og størrelsen deres overstiger ikke dimensjonene til en menneskelig negl.

Til tross for at funnene er svært små, skildrer de i detalj en mann og en kvinne iført dyre klær, og luksuriøse frisyrer kan også sees. Noen er gravert med par som vender mot hverandre.

Du kan til og med se folks smykker og hva de holder i hendene: kopper, pinner og ringer. I følge Nicolai Eckhoff, en arkeolog ved Universitetet i Oslo som deltok i utgravningen, kan brikkene brukes til å studere drakter av merovingerdynastiet i dybden. Hun styrte den frankiske staten fra 500-tallet til 751.

Ifølge arkeologer illustrerer mynter som viser par myten om jerogami (hellig prostitusjon) – det hellige ekteskapet mellom den skandinaviske fruktbarhetsguden Freyr og kjempeinnen Gerda. I tillegg kan funnene ha blitt brukt som gaver under feiringer eller som tilbud under tradisjonelle ritualer.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *